Analitičari očekuju da će globalna nesigurnost tržišta podignuti cijenu zlata za 15 posto

/
Posted By
/
Categories

Snaženje dolara koji je proteklih dana povratio velik dio svoje vrijednosti natjeralo je plemenite metale na „povlačenje“, pa je tako cijena unce zlata u srijedu iznosila oko 1.315 dolara, dok je cijena srebra ostala na vrijednosti od oko 16,50 dolara za uncu.

Ipak, za zlato bi se važnom ponovo mogla pokazati predsjednička administracija Donalda Trumpa, koji svojim potezima neprestano unosi nesigurnost na tržište, ali i globalnu politiku, što je jedan od razloga zbog kojih se zlato ove godine drži praktički na donedavno nedostižnim razinama, stabilno iznad 1.300 dolara za uncu.

Trumpova odluka da odbaci ugovor s Iranom mogla bi imati dvojake posljedice po stabilnost – prije svega, onu političku, a zatim i onu gospodarsku, jer uz snažan rast cijena nafte nove sankcije jednom od najvećih izvora „crnog zlata“ mogle bi izrazito negativno utjecati na svjetsko gospodarstvo. A kako je nafta lider sektora sirovina, kojem pripadaju i plemeniti metali, tako bi i porast cijene sirove nafte trebao „povući“ i cijene zlata i srebra prema višim razinama.

Upravo takav scenarij očekuju stručnjaci – prije svih Cameron Alexander, direktor sektora metala u renomiranoj informacijskoj kompaniji Thomson Reuters, čiji je prihod u pretprošloj godini iznosio gotovo 12 milijardi dolara. Alexander je istaknuo kako, u situaciji u kojoj nesigurnost dominira tržištem, zlato može dosegnuti vrijednost od 1.500 dolara za uncu, što bi bio otprilike petnaestpostotni rast u odnosu na postojeće vrijednosti.