Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Analitičari tvrde – zlatu će ubrzano porasti cijena

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata u četvrtom kvartalu ove godine dosegnut će vrijednost od oko 1.265 dolara za uncu, dok bi se iduće godine trebala popeti do 1.335 dolara za uncu. Prognoza je to ugledne investicijske kuće RBC Capital Markets, čiji su analitičari nedavno objavili svoje procjene kretanja cijena plemenitih metala za kraj 2018. i početak 2019. godine.

S obzirom da je trenutačna cijena zlata nešto iznad 1.200 dolara, ove prognoze predstavljaju snažan rast plemenitih metala od desetak posto u razdoblju od šest mjeseci, a u skladu je to i s projekcijama drugih stručnjaka koji očekuju uvjerljiv završetak tekuće godine i nastavak rasta u idućoj.

RBC Capital Markets tvrdi kako je vrijednost zlata trenutačno „uvjerljivo ispod opravdanih fundamentalnih razina“, budući da očekivanja investitora na tržištu odudaraju od realne procjene rizika temeljem sve snažnijeg trgovinskog rata između vodećih svjetskih gospodarskih sila.

U takvom okruženju, smatraju analitičari ove kuće, trenutačna cijena zlata predstavlja odličnu ulaznu poziciju za investitore. Naime, u uvjetima globalne nesigurnosti, vrijednost plemenitih metala raste jer su oni percipirani kao najstabilnije ulaganje.
Takve tendencije pokazao je već ovaj tjedan, kada je zbog pada globalnih burzovnih indeksa, cijena zlata lagano porasla na tržištima diljem svijeta.