Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Brexit donio rekordni skok zlata, cijena i dalje raste

/
Posted By
/
Categories

Brexit, odnosno odluka Britanaca da napuštaju Europsku uniju, ekstremno je povećao cijene zlata – toliko da su, računano u eurima, u samo jednom danu, nakon objave (iznenađujućih) rezultata referenduma skočile za gotovo 10 posto.

Opcije u zlatu s budućim dospijećem skočile su u svega nekoliko sati za čak 110 dolara po unci, dosegnuvši najviše razine u protekle dvije i pol godine, a na tim vrijednostima plemeniti metali do kraja tjedna su se i stabilizirali.

Konkretno, to znači da je u petak cijena zlata na njujorškoj burzi varirala iznad 1.307,90 do 1.331,90 dolara za uncu, a cijena srebra od 17.60 do čak 18.09 dolara za uncu. Da se ne radi samo o jednokratnom skoku, pokazuje i podatak da cijena zlata nastavlja rasti i u ponedjeljak ujutro na svjetskim burzama, pa je tako “spot” cijena zlata porasla za gotovo čitav jedan postotni poen.

Ključno je pitanje kako će se cijene kretati u narednom razdoblju? Početak ljeta tradicionalno je “slab” za zlato, pa bi rekordne vrijednosti plemenitih kovina u ovom razdoblju mogle diktirati njihovu cijenu u čitavoj drugoj polovici godine.

Tehnički pokazatelji su na strani zlata – i to oni dugoročni, prema kojima je trenutačni rast cijena zapravo dio većeg uzlaznog ciklusa koji je započeo početkom ove godine, nakon otprilike dvije godine negativnog kretanja cijena. Tako je od početka 2016. godine cijena zlata porasla čak 30 posto, a ovaj posljenji skok samo je dodatno naglasio te rezultate. Prema tehničkim podacima, zlato ima čvrstu “potporu” na razini od oko 1.250 dolara za uncu, te prvu snažniju “barijeru” na razini od oko 1.360 dolara za uncu.

No, u volatilnim trenucima poput ovog sadašnjeg, tehnički podaci ne moraju biti previše važni, koliko “sentiment” na tržištu. A ponašanje ulagača varira – dok su jedni požurili iskoristiti rekordni skok cijena i “isplatiti” sebi pristojnu zaradu, drugi su se zadržali na zlatu koje ovog puta raste “u paru” s dolarom, očekujući daljnje nestabilnosti i nesigurnosti na tržištu, pogotovo onom vrijednosnih papira koje je potpuno “potonulo” proteklih dana.

Ipak, analitičari vjeruju kako zlato ima dodatnog prostora za rast cijena – u korist mu ide i činjenica da nakon Brexita FED je prisiljen odustati od svake ideje skorog podizanja kamatnih stopa, ali i još uvijek visoka razina nesigurnosti i nestabilnosti na tržištu zbog kojeg će se tražiti ulaganja lišena rizika gdje je zlato uvijek najsigurnija opcija.