Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Britanija opet u fokusu: Cijena zlata oslabila u dolarima, ali ojačala u eurima

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata u ponedjeljak imala je suprotne smjerove, ovisno o valuti u kojoj se promatrala – dok je u dolarima oslabila za oko 0,3 posto, jednako toliko je porasla u eurima.

Posljedica je to pada vrijednosti europskih valuta prema američkoj, koja se dogodila nakon objave britanske premijerke Therese May da će ubrzo aktivirati proceduru izlaska Velike Britanije iz EU. Funta je oslabila gotovo do svojih povijesno niskih razina ostvarenih početkom srpnja, a pratio ju je i euro.

U međuvremenu, situacija oko Deutsche Bank se stabilizirala, odnosno prema indikacijama s tržišta i oporavku dionica njemačke bankarske institucije, izgledno je da će se uspjeti postići dogovor s američkim vlastima oko kazne koju će morati platiti regulatorima. Prvotno se govorilo o iznosu od čak 14 milijardi dolara, koji bi banku bacio na koljena, no sada se spominje iznos od oko 5 milijardi dolara, i dalje visok, ali za njemačku banku, čini se, podnošljiv.

Ekonomski izvještaji o stanju američkog gospodarstva – od industrijske proizvodnje do potrošnje građana – pokazuju ne osobito “ružičastu” sliku, a konačni sud bit će izvještaj o broju novootvorenih poslova koji se objavljuje ovog petka. Do tada, očekuje se da će dolar na dosad objavljevnim podacima ipak, barem lagano, oslabiti prema ostalim svjetskim valutama, što će dovesti i do rasta cijene zlata.

Cijena zlata u ponedjeljak, na njujorškoj burzi, kretala se između 1.309,10 i 1.318,30 dolara za uncu, dok se cijena srebra kretala u rasponu od 18,61 do 19,20 dolara za uncu.