Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Buđenje optimizna na tržištu: Zlato u plusu od 2,4 posto

/
Posted By
/
Categories

Prvi puta od kraja listopada, nakon šest uzastopnih tjedana ”minusa” i nakon dva dana novih padova cijena, zlato je u petak dan i tjedan zaključilo snažnim i visokim rastom. Čak 2,4 posto ili preko 25 dolara po unci iznosio je ”plus” na kraju trgovanja na njujorškoj burzi (NYSE), na kojoj je zlato ostvarilo raspon cijena od minimalnih 1057.20 do 1089.80 dolara za uncu. I srebro je ostvarilo izniman rast, od gotovo 3,5 posto i raspon cijena od 13.95 do 14.71 tijekom jučerašnjeg trgovanja na NYSE.

Zanimljivo je da je zlato ovako velik skok cijena ostvarilo usprkos izvještaju o stanju (ne)zaposlenosti u SAD-u, koji je bio čak iznad očekivanja, što bi načelno imalo negativan utjecaj na sektor plemenitih metala. Čini se da je na tržištu ključan faktor bio – optimizam ulagača: nakon što je zlato s cjenovnog dna podigao pokušaj špekulaciji okrenutih investitora da pokriju razlike u kratkoročnim prodajama, na taj su se ”momentum” ukrcali i ostali investitori, poguravši tako zlato sasvim blizu razine od 1.100 dolara za uncu.

Budući da se na tržištu stvorilo uvjerenje da je dolar dosegao svoj vrhunac vrijednosti te da je utjecaj najavljenog povećanja kamatnih stopa za američko gospodarstvo već ukalkuliran u odnose na tržištu, analitičari očekuju da će se optimističan trend za zlato nastaviti i u narednom razdoblju. Kako investitori budu spremni ”isplatiti” svoje dobitke kod ulaganja na američku valutu, tako će tražiti i novo pogodno mjesto za ulaganje svog kapitala, a pritom relativno podcijenjeno zlato pruža tradicionalnu ”sigurnu luku”