Uspješan otkup zlata

Četiri savjeta za uspješan otkup zlata

/
Posted By
/
Categories

Kako napraviti uspješan otkup zlata? To je djelatnost prisutna u zlatarskom poslu. Uslugu otkupa zlata i srebra u proteklih desetak godina, od pojave tvrtke Auro Domus kao prvog profesionalnog lanca trgovina plemenitim metalima, koristile su stotine tisuća građana Hrvatske. Međutim, oko procesa otkupa još uvijek postoji niz nedoumica. Stoga ukratko objašnjavamo četiri stvari koje možete napraviti kako biste ostvarili uspješan otkup zlata. I tako povećali svoj kućni bužet za značajan iznos u gotovini.

Uspješan otkup zlata

Znajte što prodajete. Nije zlato sve što sja, ali nije ni svako zlato „isto“. Jednostavnom provjerom možete saznati kakvo je zlato u vašem vlasništvu. Radi li se o „pravom“ zlatnom nakitu ili bižuteriji, ali i koliko „karata“ ima? Žig na unutrašnjosti nakita dobar je prvi korak za utvrđivanje ovih podataka. Uz znak proizvođača, ova oznaka daje i uvid u udio čistog zlata u predmetu. Primjerice, piše li 585 na vašem prstenu, to znači da se radi o 14-karatnom zlatu s udjelom „čistog“ zlata od 58,5 posto. Provjerite kako još utvrditi je li vaše zlato pravo.

Uspješan otkup zlata

Znajte razliku između investicijskog i lom-zlata. Investicijsko zlato predstavlja zlatne poluge, zlatnike, dukate i zlatne pločice s visokim udjelom zlata. Radi se o gotovim predmetima kojima se trguje i koji su stvoreni s namjerom očuvanja investicije, ali i na koje se ne plaća PDV. Zato je razlika između cijene po kojoj kupujete i prodajete investicijsko zlato minimalna. S druge strane, lom-zlato koristi se isključivo kao sirovina, koja se naknadno tali i obrađuje, stoga ima i manju vrijednost po gramu.

Bitno je gdje prodajete

Znajte gdje prodajete. Auro Domus ima velik broj poslovnica diljem Hrvatske i lider je u djelatnosti trgovine plemenitim metalima u Hrvatskoj, koji jamči isplatu u gotovini na licu mjesta za otkupljeno zlato.

Zatražite besplatnu procjenu. Niste sigurni koliko vaše zlato vrijedi, niti radi li se uopće o „pravom zlatu“? Donesite ga u poslovnicu Auro Domusa i zatražite testiranje te besplatnu i neobvezujuću procjenu vrijednosti.