Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Cijena zlata dosegnula rekordne visine, analitičari predviđaju nastavak rasta

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata u proteklom je tjednu porasla na najvišu razinu unazad pet mjeseci, popevši se iznad 1.290 dolara za uncu na krilima snažnije potražnje za sigurnim ulaganjem potaknute geopolitičkim rizicima. Vojna politika Donalda Trumpa – bombardiranje Sirije i Afganistana te zaoštrenje odnosa sa Sjevernom Korejom, uz jačanje ekstremizma u Turskoj i neizvjesne skore izbore u Francuskoj – dovode pod znak pitanja globalnu političku i ekonomsku sigurnost, što je rezultiralo preusmjeravanjem kapitala prema plemenitim metalima koji se smatraju najsigurnijim ulaganjem.

Analitičari procjenjuju da će se takav trend nastaviti i u narednom tjednu, a tehničke analize pokazuju kako bi cijena zlata prvi puta u ovoj godini mogla premašiti 1.300 dolara za uncu. Dodatni vjetar u leđa plemenitim metalima u ponedjeljak je dala i niža vrijednost američkog dolara, koji je značajno oslabio, osobito prema japanskom jenu.

Prema sredini tjedna, zlato je konsolidiralo dobiti i zadržalo višu razinu vrijednosti, a dodatnu nestabilnost potaknula je i odluka britanske premijerke Therese May o raspisivanju prijevremenih izbora u toj zemlji, čije je gospodarstvo trenutačno i pod znakom neizvjesnosti zbog napuštanja Europske unije. Tako se cijena zlata na njujorškoj burzi u utorak popela do 1.293 dolara za uncu.