Cijena zlata najviša u protekla dva mjeseca i nastavlja rast

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata nastavila je rast i u petak se na njujorškoj burzi popela iznad razine od 1.280 dolara za uncu, što predstavlja i najveću cijenu zlata u proteklih šest tjedana. Isti trend pratila je i cijena srebra, koja se podigla na razinu iznad 17,60 dolara za uncu. Ključan razlog za rast vrijednosti plemenitih metala, osobito zlata, slabi su ekonomski izvještaji u SAD-u, što se prvenstveno odnosi na broj novootvorenih poslova u svibnju koji je završio značajno ispod očekivanja analitičara. Takav scenarij smanjio je i mogućnost povezanih povećanja referentnih kamatnih stopa u narednim mjesecima, što je donekle korigiralo vrijednost dolara, ali i puno snažnije utjecalo na cijenu plemenitih metala.

Uz ekonomske faktore, globalna nesigurnost potaknuta novim terorističkim napadom u Londonu, dodatni je razlog većeg interesa za ulaganjem u zlato koje se smatra najsigurnijom investicijom, stoga analitičari predviđaju veliku vjerojatnost daljnjeg rasta cijena zlata. Usto, američka administracija na čelu s Donaldom Trumpom proživljava period prilično intenzivne nestabilnosti, a ovog tjedna pred Senatom svjedočit će bivši ravnatelj FBI-a Comey, od kojeg je Trump navodno tražio da obustavi istrage koje su upućivale na vezu između istaknutih članova njegova kabineta i Rusije.

Prema predviđanjima, padajući povrat na cijene obveznica koji je dosegao povijesno niske razine, u kombinaciji s korigiranom vrijednošču američke valute, trebali bi zlato uzdignuti i iznad dosad teško dostižne razine od 1.300 dolara za uncu.