Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Cijena zlata nakon Trumpove pobjede u stabilnom rastu

/
Posted By
/
Categories

Pobjeda Donalda Trumpa donijela je više cijene zlata i pad burzovnih indeksa u prvom mahu, no nakon pobjedničkog govora novoizabranog predsjednika, koji je ocijenjen značajnim odmakom u odnosu na diskurs korišten u kampanji, situacija na tržištima se stabilizirala.

Ipak, pozitivni utjecaj na cijene plemenitih metala je zadržan, i to usprkos rastu dolara u odnosu na košaricu svjetskih valuta. Konkretno, u srijedu je cijena zlata na njujorškoj burzi dosezala razinu od oko 1.310 dolara za uncu, a danas je ostvaren na svjetskim burzama novi rast od oko pola postotnog poena. Puno brže rasla je cijena srebra, preko 2 posto u dva dana, te je sada nadomak vrijednosti od 19 dolara za uncu.

Na međunarodnom tržištu, nakon Trumpove pobjede, cijena zlata porasla je 5 posto, a čini se da je novi američki predsjednik najviše straha – osim u Meksiku – izazvao u Europi gdje je snažno skočila potražnja za fizičkim zlatom.

Utjecaj Donalda Trumpa na tržište vjerojatno će biti snažan i u narednim tjednima i mjesecima, jer svaki će se potez izabranog predsjednika analizirati i tumačiti, posebice zbog činjenice da je do pobjede došao uz nepostojeću ekonomsku politiku i da je potpuna nepoznanica za sve ”igrače” na tržištu.