Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Cijena zlata ovisna o kretanju dolara

/
Posted By
/
Categories

Povoljan izvještaj o stanju zaposlenosti u SAD-u dodatno je ojačao ionako snažan američki dolar, a zlato se „bori“ da ostane na razini od oko 1.200 dolara za uncu. Sažetak je to aktualne situacije na tržištu plemenitih metala, koje je i dalje prvenstveno uvjetovano vrijednošću dolara, dok su dodatni faktori djelovanje Federalnih rezervi koje najavljuju nastavak podizanja kamatnih stopa, ali i „prijeteći“ globalni trgovinski rat.

Vodstvo FED-a sastaje se krajem mjeseca, a prilično je izvjesno da će donijeti odluku o još jednom povećanju referentne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, što će dodatno povećati vrijednost američke valute. Međutim, praktički stopostotna korelacija s vrijednošću dolara za zlato ima i pozitivnih strana – vrijednost u ostatu svijeta ostaje mu stabilna.

Osim toga, kraj godine i siječanj tradicionalno su najpovoljnije vrijeme za zlato, kada mu se cijena gotovo redovito povećava, osobito u prosincu i siječnju. Stoga su analitičari, ali i investitori koji trguju „budućim“ obvezama (futures) zlata koje dospijevaju krajem ove i početkom iduće godine, optimistični u procjeni kretanja cijena.

Njihovo razmišljanje o vjerojatnom rastu cijena zlata dodatno uporište ima i u odnosima SAD-a s „ostatkom svijeta“ koji su obilježeni prijetnjom globalnog trgovinskog rata. Iako bi takva situacija – u kombinaciji s povećanim kamatnim stopama – kratkoročno mogla povećati vrijednost dolara, dugoročno bi negativne posljedice na američku i svjetsku ekonomiju trebale investitore usmjeriti prema sigurnim investicijama, a tu se zlato – osobito u doba krize – pokazuje kao najbolja opcija.