Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Cijena zlata pet mjeseci u padu

/
Posted By
/
Categories

Pet uzastopnih mjeseci zlato je zaključilo s padom cijene, što je najduži „gubitnički“ niz od 2013. godine. U ponedjeljak se vrijednost unce zlata spustila ispod razine od 1.200 dolara za uncu, razbivši tako „psihološku“ granicu, nakon što se mjesecima držalo unutar raspona od 1.200 do 1.300 dolara za uncu.

Što je razlog slabijeg rezultata zlata ove godine? Prije svega, visoka vrijednost američkog dolara, što znači da je u ostatku svijeta vrijednost zlata izražena u lokalnim valutama ipak zadržala veći dio svoje vrijednosti.
No, s obzirom da se nominalna cijena zlata računa u omjeru dolara i unce, tako je i ovaj plemeniti metal smanjio svoju cijenu za deset posto od početka godine, a svemu je „kriva“ rastuća američka valuta, posebice u kombinaciji s povećanjem kamatnih stopa koje je FED proveo dvaput ove godine.

Utoliko je loša vijest što analitičari ne očekuju dramatični pad vrijednosti dolara, kojem se, doduše, index (omjer u odnosu na vodeće svjetske valute) ponešto „ispuhao“ u proteklim tjednima, no još uvijek se drži vrlo blizu povijesnog rekorda.
Međutim, činjenica jest da se svijet nalazi na pragu „trgovinskog rata“, prvenstveno između SAD-a i Kine, ali i SAD-a i svojih susjeda, kao i SAD-a i Europske unije. U takvom slučaju, novo jačanje dolara neće biti neočekivano, ali bi snažnija potražnja za zlatom kao „sigurnom lukom“ u vremenu ugroženog kapitala trebala povećati njegovu vrijednost, osobito u „ne-dolarskim“ valutama…