Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Cijena zlata snažno raste i na putu je obaranja ovogodišnjeg rekorda

/
Posted By
/
Categories

Situacija „na rubu rata“ i oštri tonovi između SAD-a i Sjeverne Koreje „srušile“ su vrijednosti dionica i dovele do snažnije potražnje za sigurnim investicijama među koje se ubraja investicijsko zlato. Tako je sredinom tjedna unca zlata na njujorškoj burzi vrijedila gotovo 1.285 dolara za uncu, a pozitivan trend nastavlja se i pred sam kraj tjedna.

Dodatan poticaj rastu cijena zlata i srebra dala je i objava zapisnika sa sjednice vodstva Federalnih rezervi – američke inačice središnje banke – koje je tržište ocijenio preopreznim, pa se već „sigurno“ povećanje kamatnih stopa do kraja godine ponovo dovelo u pitanje.

Na krilima globalne nesigurnosti i gospodarske stagnacije cijena zlata rasla je i u četvrtak, popevši se iznad razine od 1.290 dolara za uncu na svjetskim burzama, s tendencijom daljnjeg rasta. Tehnički pokazatelji također idu u prilog zlatu, jer analize pokazuju da bi uz zadržavanje cijene iznad 1.280 dolara za uncu do kraja tjedna, zlato početkom rujna moglo prvi put ove godine preskočiti granicu od 1.300 dolara po unci i stići na vrijednost unce od oko 1.330 dolara.