Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Cijena zlata stabilna, uz pozitivne srednjeročne pokazatelje

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata stabilizirala se u proteklom razdoblju na razinu između 1.255 i 1.270 dolara za uncu, no krajem prošlog i početkom ovog tjedna značajan pritisak na plemenite metale izazvali su optimistični gospodarski rezultati s američkog područja. Prvenstveno se to odnosi na izvještaj o broju novootvorenih poslova u SAD-u u srpnju, koji je bio značajno viši od očekivanja, što je ”ohladilo” interes ulagača za sigurnim investicijama poput zlata. Tako je zlato u ponedjeljak na njujorškoj burzi ostvarilo raspon cijena između 1.255,70 i 1.260,70 dolara za uncu, dok je srebro zabilježilo i lagani rast vrijednosti, uz raspon između 16,03 i 16,38 dolara za uncu.

Ipak, ne treba očekivati prevelike potrese na tržištu, budući da je trenutno vrijeme godišnjih odmora koje značajno utječu na volumen trgovinske razmjene, odnosno na aktivnosti kupaca i prodavatelja na burzi. Stoga analitičari predviđaju da će trgovanje biti mirnije do kraja kolovoza, uz mogućnost pokojeg iznenađenja – naime, kad se radi o manjim količinama kojima se trguje, mogu se događati značajni skokovi u cijeni, koji, međutim, veći utjecaj imaju isključivo na kratkoročne investitore.

Stručnjaci ističu kako u prilog zlatu idu tehnički pokazatelji, ali i niz političkih i gospodarskih pitanja diljem svijeta – nestabilnost američke vladajuće administracije, nemiri na Bliskom Istoku, napeti odnosi sa Sjevernom Korejom, Rusijom i Kinom, prijetnje sankcijama – sve to jača interes investitora za ”sigurnu luku” za njihov kapital.