Cijena zlata u padu u očekivanju rasta kamatnjaka – Prilika za povoljan ulazak na tržište

/
Posted By
/
Categories

Lagana korekcija cijena i prošlog je tjedna obilježila tržište zlata, kada je vrijednost unce zlata “skliznula” oko 0,8 posto na tjednoj razini, a sličan trend nastavlja se i početkom novog tjedna. U ponedjeljak ujutro, zlato se kretalo u rasponu od 1.151,10 do 1.161,10 dolara za uncu, dok je srebro uz lagani rast od 0,5 posto doseglo “graničnu” vrijednost od 17 dolara po unci.

Relativno nižim razinama cijena plemenitih metala, koje su se vratile na vrijednosti iz veljače ove godine, “kumovao” je izrazito snažan dolar, koji se kreće na najvišim razinama u proteklih 13 godina, kao i još uvijek prisutna očekivanja od Federalnih rezervi i sada praktički izvjesnog povećanja kamatnih stopa.

FED se sastaje sredinom ovog tjedna, a očekuje se da će odlučiti o povećanju referentnih kamatnjaka, sa sadašnjih razina od 0,25 posto na 0,5 posto, da bi u 2017. godini s dva dodatna povećanja kamatne stope iznosile oko 1 posto.

Do trenutka odluke, treba očekivati daljnje “stezanje” plemenitih metala, no zasad snažan suprotan utjecaj “vanjskih faktora” uspijeva poništiti takva očekivanja – više cijene sirove nafte i manji indeks dolara ipak omogućavaju zlatu i srebru dovoljno “prostora za disanje”.

Slična situacija u “igri” s kamatnim stopama vladala je i prošle godine – zlato je bilo u “kontrakciji” do odluke FED-a, da bi nakon toga krenuo snažan oporavak koji je tijekom 2016. godine zlatu omogućio 30 posto rasta do listopada.

Prema procjenama analitičara, uz dosad rekordne razine američkog dolara i zlato koje je blizu svog cjenovnog dna, prostora za daljnji pad i nema previše, stoga bi ovo mogao biti dobar trenutak za povoljan ulazak na tržište, uz očekivanje da će tijekom 2017. godine cijene zlata i srebra – uz turbulentne izbore u brojnim europskim zemljama i početak realizacije Brexita, kao i vladavinu Donalda Trumpa u SAD-u – imati i tehničke i fundamentalne poticaje za rast i do razina od 1.350 do 1.400 dolara za uncu.