Cijena zlata u porastu peti tjedan zaredom

/
Posted By
/
Categories

Peti tjedan zaredom zabilježen je rast cijena zlata. U petak se cijena unce zlata na njujorškoj burzi ponovo sasvim približila razini od 1.350 dolara, i završila je trgovanje blizu dnevnog maksimuma. Konkretno, cijena se kretala između 1.333,60 i 1.342,90 dolara za uncu, ostvarivši prosječan rast od 1,5 posto. No, još je veća ”priča” posljednjih dana – srebro, koje nastavlja rast i iznad psihološke granice od 20 dolara za uncu. U petak je uz prosječan rast nešto veći od 1 posto dosegao dnevni maksimum od 19.98 dolara za uncu, koju je premašio u ponedjeljak na svjetskim tržištima.

Naime, jučer zbog nacionalnog blagdana burze u SAD-u nisu bile otvorene, no plemeniti metali nastavili su pozitivan trend rasta na ostalim svjetskim burzama. Konkretno, na londonskoj burzi cijena je u jutarnjim satima ”fiksirana” na 1.348,75 dolara za uncu, a u poslijepodnevnim na čak 1.350,75 dolara za uncu. Ona ”trenutna” ili ”spot” cijena bila je još i viša – zlato je doseglo 1.351 dolar za uncu, a srebro je, potaknuto snažnom potražnjom iz Kine, skočilo iznad cijene od 21 dolara za uncu.

Rast cijena plemenitih metala jednim je dijelom i dalje posljedica šokantne odluke Britanaca o napuštanju Europske unije, no u pozadini leže i brojni ekonomski problemi i potencijalne ”tržišne bombe”. Primjerice, Juerg Kiener, direktor tvrtke Swiss Asia Capital’s i glavni savjetnik za investicije, u nedavnom je razgovoru za CNBC kazao kako očekuje da će se u idućih 18 mjeseci cijena zlata popesti na rekordne visine, slijedeći urušavanje tržišta obveznica koje su već zakoračile u negativne teritorije – praktički, investitori plaćaju državama poput Njemačke kojima posuđuju novac. S druge strane, zlato je u vrijednosnom porastu, a dodatan značajni faktor je sve veća potražnja i opadajuća proizvodnja i ponuda.

Govoreći u nešto kraćim intervalima, u tjednu pred nama treba očekivati stabilizaciju cijena, prvo uz lagani pad zbog povlačenja dobiti, a zatim uz lagani rast cijena temeljen na stabilnom rastu potražnje koji se nastavlja iz 1. i 2. kvartala ove godine.