Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Cijena zlata u veljači skočila 10 posto, najviše od siječnja 2012. godine

/
Posted By
/
Categories

Tijekom veljače zlato je poraslo u cijeni više od deset posto, što je najveći skok cijene u tom mjesecu od 1979. godine, a Bloomberg je nedavno izvijestio da je zlato ove godine investicijska klasa s najvećim porastom vrijednosti. To jačanje cijena zlata, koje traje od početka 2016. godine, najvećim se dijelom temelji na očekivanjima investitora da američke Federalne rezerve neće krenuti u novo povećanje referentnih kamatnih stopa.

Tijekom proteklog tjedna, cijena zlata je zadržala stabilnost na svjetskim burzama, a u proteklih nekoliko dana nastavljen je snažan rast cijene. U ponedjeljak, posljednjeg dana veljače, cijena zlata porasla je do 1,233.58 dolara za uncu, zaključivši tako u pozitivnom tonu mjesec u kojem je zabilježen najveći pojedinačni rast cijena zlata još od siječnja 2012. godine.

Kako bi potvrdili sumnje u namjere FED-a, investitori pomno prate podatke o gospodarskim kretanjima, osobito na području SAD-a, a makroekonomski indikatori zasad idu u korist sektora plemenitih metala, pa je u skladu s time reagiralo i tržište. U utorak, prvog dana ožujka, tako je cijena zlata porasla gotovo do razine od 1.250 dolara za uncu, a cijena srebra “prebacila” je psihološku granicu na razini od 15 dolara za uncu.

Analitičari očekuju nastavak stabilnih cijena zlata, uz trend daljnjeg rasta, i u narednom kratkoročnom periodu, ističući ipak kako su plemeniti metali i dalje pod snažnim utjecajem kretanja vrijednosti američke valute.