Cijene zlata i srebra rastu u očekivanju odluka FED-a i BoJ

/
Posted By
/
Categories

Zlato i srebro jučer je održalo stabilne razine, uz lagani rast vrijednosti, u očekivanju današnjih informacija iz Federalnih rezervi i Bank of Japan, za koje se očekuje da će značajno promijeniti odnose ”snaga” dvije vaulte, plemenitih metala, ali i utjecati na čitavo globalno gospodarstvo.

Na njujorškoj burzi cijena zlata bila je u rasponu od 1.311,80 do 1.317,20 dolara za uncu, dok je cijena srebra bila u rasponu od 18,98 do 19,34 dolara za uncu. U srijedu ujutro cijena se na svjetskom tržištu značajnije pomakla prema ”gore”, pa je zlato skočilo iznad razine od 1.320 dolara, a srebro iznad 19,50 dolara za uncu.

Zlato je ostvarilo rast usprkos snaženju dolara, i to zahvaljujući prvenstveno optimističnom raspoloženju na tržištu plemenitih metala. To se dijelom veže i na očekivanja od velikih središnjih banaka: BoJ bi trebao pojačati politiku negativnih kamatnih stopa, a FED prologirati odluku o povećanja referentnih kamatnjaka za američko gospodarstvo. Takva situacija trebala bi donijeti nove, više cijene zlata i srebra.