Cijene zlata konsolidirane, tržište očekuje novi rast

/
Posted By
/
Categories

Prvi put u mjesec dana, te tek drugi put od početka godine cijene zlata kraj tjedna nisu dočekale “u plusu”, ali situacija u kojoj je ovaj plemeniti metal nakon snažne ekspanzije doživio korekciju nije bila neočekivana. Štoviše, za ulagače u zlato pozitivna je činjenica da je ta korekcija bila izrazito lagana – tek 0,4 posto na tjednoj razini, te da je cijena ostala iznad razine od 1.230 dolara za uncu, i dalje petnaestak posto višoj nego što je bila krajem prosinca 2015. godine.

Takva situacija svjedoči o konsolidaciji cijena zlata na novoj razini, koja će se prema očekivanjima na tržištu kretati između 1.210 i 1.250 dolara za uncu, uz trend približavanja višim cijenama. Stoga je većina analitičara uvjerena u daljnji rast cijena plemenitih metala, pogotovo uz činjenicu da su ekonomske okolnosti ostale nepromijenjene – cijene nafte i dalje su niske, vrijednosni papiri gube su u padu, europsko i kinesko gospodarstvo je “klimavo”, a ni ono SAD-a ne izgleda najbolje što navodi stručnjake na teze o spuštanju referentnih kamatnih stopa koje je FED podigao krajem prošle godine.

Što se konkretnih cijena tiče, zlato je u petak na njujorškoj burzi (NYSE) ostvarilo raspon dijena od 1.200,00 do 1.233,50 dolara za uncu, dok je cijena srebra ostala u rangu između 15.24 i 15.41 dolar po unci. Kako će se cijene postaviti ovoga tjedna, ovisit će i o značajnim ekonomskim izvještajima koji bi trebali biti objavljeni – među ostalima, podatak o kreanju američkog BDP-a u četvrtom kvartalu, ali i o prodaji nekretnina na američkom tržištu. Ukoliko se ti izvještaji pokažu slabijima od očekivanja, treba očekivati rast cijena plemenitih metala.