Cijene zlata porasle usprkos očekivanju rasta kamatnih stopa

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata prošlog tjedna oslabila je zbog potencijalnog rasta referentnih kamatnjaka u SAD-u. Naime, nakon nastupa čelnika Federalnih rezervi, Jerome Powella, pred Kongresom, moglo se iščitati očekivanje skorih povećanja kamatnih stopa, moguće već krajem ožujka. Nakon početne korekcije, cijenu je dodatno spustilo i „tehničko trgovanje“, no u poslijepodnevnim satima ponedjeljka plemeniti metali oporavili su se i vratili u svoju „stabilnu zonu“, odnosno na razinu od oko 1.320 dolara za uncu zlata. Cijena srebra, pak, kreće se oko 16,30 dolara za uncu.

Taj oporavak cijena povezan je sa slabljenjem vrijednosti američkog dolara, ali i slabljenjem tržišta vrijednosnica. Naime, dionički indeksi početkom ovog tjedna bili su osjetno slabiji, najviše zbog pada vrijednosti Facebooka nakon objava informacija o kršenju prava na privatnost korisnika, odnosno manipulacije osobnim podacima.

Dodatni razlog za rast „sigurnih investicija“ poput plemenitih metala može biti i strah investitora od značajnih negativnih posljedica trgovinskog rata koji američka administracija otvara s Kinom i drugim zemljama, a koji bi mogao čitav svijet baciti u razdoblje nove recesije.

Utjecaj povećanja kamatnih stopa na kretanje cijene zlata trebao bi se znati već ovog tjedna. Naime, u srijedu se očekuje objava zapisnika sa sastanka vodstva Federalnih rezervi, a većina analitičara očekuje da bi se odluka o povećanju kamatnih stopa mogla donijeti već na tom sastanku. Stručnjaci očekuju da će to privremeno korigirati cijenu zlata i srebra, no da će se ona vrlo brzo oporaviti.