Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Daljnji pad cijene nafte mogao bi biti pozitivan za zlato i srebro

/
Posted By
/
Categories

Snažan rast veći od 1 posto u petak omogućio je pozitivan završetak prošlog tjedna za investicijske metale, iako ostali dani i nisu bili posebno naklonjeni ovom tržištu. Pojačani interes investitora za rizikom i povlačenje dobiti nastale u ranijem razdoblju u prvom dijelu tjedna zlato i srebro doveli su do korekcije cijena, a taj trend okrenut je tek posljednjeg dana. Na njujorškoj burzi cijena zlata u petak kretala se između 1079.60 i 1098.50 dolara za uncu, što je još uvijek niže nego tjedan ranije koji je također završio iznimnim rastom cijene posljednjeg dana trgovanja. Srebro je pak, ostvarilo raspon od 13.70 do 14.23 dolara za uncu, te uz rast od 0,6 posto dan zaključilo iznad psihološke granice od 14 dolara za uncu.

Globalno tržište u prošlom je tjednu najviše okupirala cijena nafte koja je pala na najniže razine u posljednjih dvanaest godina, uz negativne procjene daljnjeg kretanja koje buduću cijenu barela spuštaju i ispod 25 dolara, pa čak i do 20 dolara. Dodatnu neizvjesnost stvara i cijena vrijednosnih papira, koja je u padajućoj spirali zbog kraha kineske burze početkom godine, i od tada se još nije oporavila.

Takva situacija trebala bi biti pozitivna za zlato – obje situacije nagovještaju moguće probleme gospodarstva, što povećava potražnju za plemenitim metalima kao sigurnim ulaganjem u vrijeme krize. Međutim, na djelu su i suprotni faktori – rast cijene dolara kao posljedice najave FED-a o podizanju kamatnih stopa tijekom čitave godine, što je negativno za zlato.