Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Dolar dobitnik prošlog tjedna – hoće li se zaustaviti njegov rast?

/
Posted By
/
Categories

Na krilima povoljnog izvještaja o broju novostvorenih poslova u kolovozu, koji označava nastavak ubrzavanja američke ekonomije, vrijednost dolara ponovo je porasla, a američka valuta novim skokom vrijednosti dobitnik je prošlog tjedna.

Indeks dolara – odnos prema „košarici“ od šest svjetskih valuta – porastao je za 0,5 posto, ali očekuje se i njegovo daljnje jačanje, budući da bi krajem mjeseca FED trebao donijeti odluku o novom povećanju kamatnih stopa, koje uobičajeno uzrokuje i povećanje vrijednosti domaće valute.

Na godišnjoj razini, vrijednost dolara povećala se za 3 posto, a očekuje se da će kombinacija povećanih kamatnih stopa i trgovinskog rata koji se sprema, za posljedicu imati pad vrijednosti „drugorazrednih“ valuta i dodatno jačanje dolara.
Pitanje je do kada će takav rast trajati, jer trgovinski rat uz povećanje vrijednosti valute, ali i uvođenje carina i poreza od niza zemalja – Kine, Kanade, Meksika, EU – značajno će poskupjeti američke proizvode i smanjiti izvoz, dok istovremeno poništavaju efekte poreza i carina koje je predsjednik Donald Trump najavio na niz uvoznih proizvoda…