Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Dolar protiv bitcoina protiv zlata – što je najbolji izbor osiguravanja protiv rizika?

/
Posted By
/
Categories

Tri najzanimljivija ulaganja posljednjih godina, ne samo za očuvanje, već i za povećanje imovine, su zlato, bitcoin i dolar.

Američka valuta koja je snažnim rastom obilježila zadnjih dvadesetak mjeseci, prvenstveno zbog postupnog povećanja kamatnih stopa koje su „privukle“ kapital iz svih dijelova svijeta odrazivši se negativno na „male valute“ prvi je izbor trgovaca na burzama valuta.Zlato je također „moneta“, usko vezana uz sudbinu dolara – u zadnjih deset godina učetverostručio je svoju vrijednost donijevši mnogo razloga za zadovoljstvo onima koji su na vrijeme ulagali u plemenite metale. Međutim, taj streloviti rast nije ni „sjena“ onome što je svojim vlasnicima donio bitcoin – tko je uložio na početku „blockchain booma“ svega nekoliko dolara, danas se ubraja među milijunaše. No, s druge strane, dok stabilnost dolara jamči najjače gospodarstvo na svijetu, a zlata stabilna fizička potražnja i ograničena ponuda, pitanje je tko stoji iza kriptovaluta i jesu li trenutačno u balonu ili tek trebaju doseći svoju punu vrijednost. U svakom slučaju, sve tri opcije trenutačno plijene pažnju investitora, stoga se mnogi pitaju – koja je najbolji izbor za trajno ulaganje?

Jordan Eliseo, glavni ekonomist tvrtke ABC Bullion, promatrao je sve tri vrste ulaganja kako bi shvatio koja je najbolja zaštita protiv rizika.

– Ako se povijest ponavlja, investitori bi svakako trebali biti oprezni i očekivati velike promjene u monetarnim sustavima u sljedećim godinama, što znači da bi se trebali osigurati od rizika. Najbolji put je „balansiranost“ portfelja, koja bi ipak malo „naginjala“ prema plemenitim metalima koji su najbolji, ali i najjednostavniji način zaštite obiteljske imovine u kompleksnim tržišnim okolnostima, kazao je Eliseo, istaknuvši kako ipak nije pogrešno koristiti sve tri investicije.

On osobno, kako je istaknuo, kombinira prvenstveno „fiat“ novac i plemenite metale, iako, kako kaže, razumije i potrebu ulaganja malog postotka u kriptovalute. Međutim, veća izloženost bitcoinu, kako je istaknuo, pri ovim cijenama nije racionalna.