Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Drugi pozitivni tjedan za plemenite metale donio rast cijena zlata od 4 posto

/
Posted By
/
Categories

Tržište zlata je tjedan završilo u pozitivnom tonu, vrativši se cjenovno iznad psihološke granice od 1.200 dolara za uncu. U tjedan dana cijena zlata porasla je više od tri posto, završivši jučerašnji dan uz najvišu postignutu vrijednost od 1205.40 dolara za uncu, čak 40 dolara više od vrijednosti koju je zlato postiglo prije točno tjedan dana. I najniža cijena jučer sasvim se približila granici od 1.200 dolara za uncu, i iznosila je 1197.80 dolara za uncu. U plusu je tjedan završila i cijena srebra, pri čemu je dnevni minimum iznosio 15.83, a dnevni maksimum 16.32 dolara za uncu.
Rast zlata na krilima grčke krize i nevoljkosti Federalnih rezervi oko definiranja konačnog termina podizanja kamatnih stopa američkom gospodarstvu, donekle je „podrezao“ jaki dolar koji je krajem jučerašnjeg dana ponešto smanjio značajni vrijednosni „plus“ na tržištu plemenitih metala.
Ovo je drugi „pozitivni“ tjedan za zlato zaredom, a mišljenja oko smjera cijena u tjednu koji dolazi podijeljena su. Dok dio investitora smatra da će grčka kriza i približavanje sve izglednijeg scenarija bankrota najjužnije članice eurozone donijeti novi poticaj zlatu kao ulagačkoj „sigurnoj luci“, drugi dio upozorava na jaki dolar koji bi mogao ograničiti značajan rast plemenitih metala.