Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Drugim pozitivnim tjednom zaredom zlato zadržalo snažan ulaz u novu godinu

/
Posted By
/
Categories

Cijene zlata i srebra u petak su prošle laganu korekciju na njujorškoj burzi, od oko 0,5 posto u prosjeku, no na tjednoj razini oba su plemenita metala zabilježila snažan rast. Cijena zlata tako se u petak kretala rasponu od 1.170,60 do 1.183,20 dolara za uncu, a cijena srebra bila je u rasponu od 16,22 do 16,69 dolara za uncu.

Ključan razlog za korekciju cijena zlata posljednjeg dana prošlotjednog trgovanja, nakon što je u jutarnjim satima na svjetskom tržištu zlato nastavilo rast, bila je objava podataka o broju novootvorenih radnih mjesta u SAD-u u prosincu, koja je pokazala da je američko gospodarstvo snažno, no ipak ispod optimističnih procjena ekonomskih analitičara. Dodatnu otežavajuću okolnost za rast cijena zlata pružio je ojačani dolar, koji se ipak nije vratio na rekordne razine s kraja prošle godine.

Ipak, rast na tjednoj razini od 2 posto, zahvaljujući kojem je zlato drugi tjedan zaredom završilo “u plusu”, ohrabrujući je podatak na početku godine pune političkih i gospodarskih izazova. U posljednja dva tjedna zlato je ostvarilo nezanemariv rast od 5,5 posto, a nastavak tog trenda zabilježen je i u ponedjeljak ujutro, kada je na svjetskom tržištu zlato dan počelo s laganim “plusom”.

Stručnjaci za tržište plemenitih metala stoga očekuju da će se, nakon dva tjedna rasta, zlato konsolidirati na novoj razini vrijednosti, te ističu da će u tjednu pred nama svaki pad cijena predstavljati priliku za povoljniju kupnju plemenitih metala.

Ključni faktori u tjednu koji će biti lišen velikih ekonomskih izvještaja bit će snaga dolara i eventualne naznake političkih smjernica Donalda Trumpa, čija se inauguracija očekuje za desetak dana. Analitičari očekuju da će dolar nastaviti slabiti, ostavljajući zlatu priliku da se u kratkom roku približi psihološkoj granici od 1.200 dolara za uncu.