Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Dugoročni izgledi plemenitih metala: Zlato može i do 1.800 dolara za uncu

/
Posted By
/
Categories

Zlato je proteklog tjedna zadržalo stabilne razine od oko 1.280 dolara za uncu, no u ponedjeljak je cijena lagano korigirana kao reakcija tržišta na moguće povećanje kamatnih stopa u SAD-u. Tako se cijena tijekom prijepodneva spustila na razinu od oko 1.250 dolara za uncu, dok je cijena srebra ostala u rangu od oko 16,4 dolara za uncu.

Naime, nekoliko službenika američkih Federalnih rezervi nagovijestilo je mogućnost podizanja referentnih kamatnjaka u lipnju, te možda i još jednom do kraja godine, a kratkoročno takva situacija ne bi odgovarala tržištu plemenitih metala.

Ipak, usprkos ovim “neslužbenim” najavama koje su zastrašile dio ulagača, velike svjetske kompanije za upravljanje imovinom, kao i investicijski fondovi, sve više sredstava ulažu u zlato.

Jedna od tih tvrtki koja je zadržala vjeru u snagu zlata je Black Rock, najveća svjetska kompanija za upravljanje imovinom i rizicima, koja je tijekom prvog kvartala snažno ulagala u zlato.

Kako su objasnili iz tvrtke, najbolje godine za zlato bile su one u kojima su realne kamatne stope bile niske, a inflacija je bila u porastu. Od 1971. godine bilo je godina koje odgovaraju takvim uvjetima, a u 11 od 12 godina zlato je zabilježilo porast, uz prosječno uvećanje cijene od preko 35 posto.

Već sada zlato slijedi obrazac koji su opisali iz Black Rock-a: u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ”plus” iznosi 20 posto, a porast od 35 posto značio bi da bi zlato moglo završiti godinu iznad 1.425 dolara po unci.

Najpoznatija banka na Bliskom Istoku, Emirates NBD, odnosno njen investicijski odjel, ima još smionije prognoze te potiče svoje klijente da deset posto svoje imovine čuvaju u zlatu. Prema procjenama ove banke, zlato bi već u kratkom roku moglo premašiti vrijednost od 1.400 dolara za uncu, dok bi do kraja naredne godine moglo dostići i rekordne vrijednosti otprije pet godina, kada se unca zlata kretala iznad 1.800 dolara.

Svoje prognoze temelje na činjenici da je najava podizanja kamatnih stopa u ovakvom ekonomskom okruženju definitivno preuranjena, te će izazvati kontraefekt zbog kojeg će se dogoditi posrtaj financijskog sektora i jačanje investicija u zlato.