Euro ponovo zanimljiv investitorima, funta „dobila predah“

/
Posted By
/
Categories

Dolar je proteklih dana (čak i tjedana) imao pozitivno razdoblje snažnog rasta, tijekom kojeg je uspio zabilježiti pozitivna kretanja čak tri tjedna uzastopce. Ipak, čini se da je tom rastu došao kraj, budući da su početkom ovog tjedna investitori pokazali pojačani „apetit za rizik“ i okrenuli se drugim valutama, poput eura koji je u ponedjeljak ponovo ojačao nakon prošlotjednog pada vrijednosti.

Posljedice na dolar ostavio su rezultati američkog gospodarstva koji su, mjereni brojem novootvorenih poslova, značajno bolji od očekivanja, a iako bi logičan bio rast američke valute koji bi pratio rast lokalnog gospodarstva, situacija je zapravo obrnuta. Naime, snažnije gospodarstvo potiče rizičnije ponašanje na tržištu, što dovodi do niže cijene dolara koji se smatra sigurnom i stabilnom valutom.

Jednako tako, strahovi od trgovinskog rata između SAD-a i Kine prošlog tjedna ojačali su dolar koji je profitirao od globalne nesigurnosti. Na padu dolara, primjerice, sada je „profitirala“ funta kao rizična valuta u iščekivanju pravila Brexita, kojoj se ovog tjedna povećala cijena i tako je dobila kratki predah u kontinuiranom slabljenju.