FAQ

Što je to otkup zlata?

Otkup zlata je tradicionalni dio zlatarskog posla, koji se stoljećima održao u sklopu te djelatnosti. Odnosi se na kupovinu starog zlata koje više nema uporabnu vrijednost (nakita koji više ne želite nositi, zubnog zlata, satova…) kao sirovine za daljnju obradu. Tvrtka Auro Domus otkup zlata postavila je kao zasebnu djelatnost organiziranu na profesionalnim temeljima 2010. godine.

Kako funkcionira otkup zlata?

Svoje predmete od zlata ili srebra koje želite prodati donesite u neku od naših poslovnica. Educirani djelatnici napravit će besplatnu procjenu te ponuditi cijenu otkupa. Ukoliko pristanete, isplatit će vam utvrđeni iznos vrijednosti zlata u gotovini te ćete za uslugu dobiti i tržni nakup (potvrdu). Prilikom otkupa trebat će vam valjani identifikacijski dokument kao što je osobna iskaznica, vozačka dozvola ili putovnica. Čitav proces može potrajati nekoliko minuta, ovisno o količini i vrsti predmeta, što može produžiti vrijeme trajanja procjene.

Moram li doći u poslovnicu?

Ne morate doći u poslovnicu, Auro Domus nudi i mogućnost otkupa zlata poštom, iz udobnosti vašeg doma. Radi se o usluzi koja je potpuno besplatna, a više informacija možete pronaći na našim stranicama.

Zašto odabrati Auro Domus za uslugu otkupa zlata?

Auro Domus je prvi profesionalni lanac otkupa zlata u Hrvatskoj te daleko najveća kompanija u trgovanju plemenitim metalima. Svojim klijentima Auro Domus je dosad isplatio više od 1,2 milijarde kuna, a prosječni iznos isplate veći je od tisuću kuna po transakciji. Najbolje od svega jest da prilikom odluke o korištenju usluge otkupa zlata u tvrtki Auro Domus ništa ne riskirate – procjena predmeta potpuno je besplatna i klijenti tek nakon što djelatnici procijene vrijednost predanog zlata donose odluku hoće li svoje predmete zamijeniti za gotovinu na licu mjesta.

Što sve otkupljujete?

Otkupljujemo lomljeno zlato svih finoća i vrsta: zlatnike, medalje, zubno zlato, zlatne zube, zlatne satove, nakit, zlatne pločice… Otkupljujemo i sve vrste proizvoda od srebra, kao što je srebrni nakit, srebrni pribor, tacne, pepeljare, srebrnjake i srebrne poluge.

Otkupljete li investicijsko zlato?

Otkupljujemo i investicijsko zlato, uz posebne uvjete ako se radi o investicijskom zlatu s certifikatima Auro Domusa ili priznatih LBMA kovnica. Cijene otkupa investicijskog zlata potražite u našem webshopu.

Što je to zamjena zlata?

Zamjena zlata odnosi se na mogućnost prodaje lomljenog zlata i istovremene kupovine investicijskog
zlata, za što se ostvaruju posebno povoljni uvjeti u našim poslovnicama.

Gdje se nalazi vaša poslovnica? Koje je radno vrijeme?

Radno vrijeme i lokacije poslovnica možete pronaći na našim stranicama.

Što znače brojevi utisnuti u zlatne predmete?

Radi se o oznakama koji definiraju udio zlata u predmetu. Kod nakita, udio zlata najčešće iznosi 58,5 ili 75 posto (14-karatno i 18-karatno zlato), a oznake su 585, odnosno 750.

Vrijedi li bijelo zlato više od žutog zlata?

U otkupu, bijelo i žuto zlato imaju jednaku vrijednost, budući da se otkupna cijena određuje po udjelu zlata u predmetu. Kod nakita, udio zlata najčešće iznosi 58,5 ili 75 posto (14-karatno i 18-karatno zlato), a razliku između bijelog zlata čine legure koje se miješaju sa zlatom u preostalom omjeru. Bijelo zlato postiže se miješanjem zlata s bijelim metalima poput nikla ili paladija.

Otkupljujete li bisere ili drago kamenje s nakita?

Ne, otkupljujemo samo plemenite kovine, a ostali dijelovi nakita vraćaju se vlasnicima.

Uništava li proces procjene zlata predmete?

Ne, prilikom inicijalne procjene predmet se ne uništava, tek mu se lagano zagrebe površina. To je neprimjetno na samom nakitu i možete ga nastaviti koristiti ukoliko se ne odlučite za otkup.

Plaćam li porez ili naknadu kod otkupa zlata?

Ne, Auro Domus isplaćuje punu otkupnu vrijednost zlata u gotovini, na koju ne morate platiti porez
niti PDV.

Što se događa sa zlatom nakon otkupa?

Otkupljeno zlato tretira se kao sirovina i predmeti se ne mogu vratiti u prodaju. Zlato koje Auro Domus otkupi tali se u našoj talionici, nakon čega se rafinira kako bi se „očistilo“ od drugih metala i dobila čisto zlato. Takvo zlato kasnije se koristi kao sirovina u proizvodnji investicijskog zlata ili nakita.

Što je to investicijsko zlato?

Ukratko, investicijsko zlato uključuje poluge od 1 grama ili veće, s udjelom zlata od minimalno 99,5 posto, ili zlatnike koji ne spadaju u numizmatiku. Na te se proizvode ne plaća PDV.
Prema odredbama članka 113. Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine broj 73/13, 99/13 – Rješenje USRH, 148/13 i 153/13 – Rješenje USRH) “investicijskim zlatom” u smislu tog Zakona smatra se zlato u obliku poluga ili pločica, težina koje su prihvaćene na tržištu plemenitih metala, čistoće jednake ili veće od 995 tisućinki, bez obzira je li predstavljeno vrijednosnim papirima ili nije; zlatne kovanice čistoće jednake ili veće od 900 tisućinki, iskovane poslije 1800. godine, koje trenutno jesu ili su bile zakonsko sredstvo plaćanja u državi podrijetla i koje se uobičajeno prodaju po cijeni koja ne prelazi više od 80 posto vrijednosti zlata na otvorenom tržištu, sadržanog u kovanicama, a koje se ne prodaju u numizmatičke svrhe.

Koja je razlika između investicijskog zlata i nakita?

Kod investicijskog zlata, najveći dio cijene odnosi se na samu vrijednost zlata, a udio zlata u proizvodu iznosi barem 90 posto. Radi se o polugama i zlatnicima prihvaćenima diljem svijeta, zbog čega imaju visoku likvidnost, odnosno može ih se jednostavno prodati, a postižu i daleko veću cijenu od lomljenog zlata. Jedan od takvih proizvoda, vrlo dobro poznat u ovom dijelu svijeta, je dukat Franjo Josip.
Kod nakita, udio zlata najčešće iznosi 58,5 ili 75 posto (14-karatno i 18-karatno zlato), a velik dio cijene odnosi se i na trošak izrade, odnosno ideju i vrijeme koju je zlatar utrošio na proizvodnju nakita. Konačno, za razliku od investicijskog zlata, na nakit se plaća PDV, pa je razlika između prodajne i otkupne cijene daleko veća.

Je li isplativije kupiti poluge ili zlatnike? Koji je najisplativiji proizvod? Je li isplativije kupiti veće poluge ili više manjih?

U načelu, proizvodi veće mase imaju manju prosječnu cijenu po gramu, a ta se razlika može kretati i do 20 posto. Dakle, s aspekta cijene, isplativije je kupiti veće poluge. Međutim, dio klijenata odlučuje se na kupnju većeg broja manjih proizvoda, kako bi imao veći izbor kod odluke o prodaji, odnosno bio u mogućnosti prodati samo mali dio svojeg portfelja, ili čak pojedini artikal.

Koliko se može zaraditi kupovinom zlata? Kako su se cijene kretale u kojem razdoblju (kvartal, godina, dugoročno)?

Redovite analize i prikazi kretanja cijena dostupni su na našim internetskim stranicama, a na istom mjestu moguće je pronaći aktualnu cijenu zlata, kao i povijesni pregled za kraća i duža razdoblja. U načelu, do raskidanja sa zlatnim standardom (fiskalnom mjerom po kojoj je svaki novoproizvedeni dolar morao imati svoju protuvrijednost pohranjenu u zlatu), cijene zlata bile su prilično stabilne u odnosu na valute, no od tada vrijednost novca pada, a cijena zlata raste.
U proteklih 25 godina cijena zlata se učetverostručila, a posebno je značajna bila 2020. godina, kada je cijena, gledano u eurima, nadmašila povijesne rekorde za 15 posto. Ukratko, od proljeća 2019. do istog razdoblja 2020. godine cijena zlata porasla je 40 posto, što znači da je unutar jedne godine bilo moguće ostvariti ozbiljnu zaradu na zlatu. U dužem razdoblju, te su razlike znatno veće.

Međutim, investicijsko zlato prvenstveno je traženo jer se radi o sigurnoj investiciji, koja zadržava i povećava vrijednost u vremenima krize i neizvjesnosti. Drugim riječima, zlato je rijetko instrument špekulativnih transakcija na burzi, a češće se kupuje kao dugoročno ulaganje.

Hoće li cijena zlata rasti ili padati? Kako se to može zaključiti? Koliko se često mijenjaju cijene i što sve utječe?

Povijesno gledano, cijene zlata imaju dugoročni trend rasta. Ipak, u kraćim intervalima, cijena može i padati, no zlato se zato i preporuča za dugoročno ulaganje. Cijene zlata ovise o političkim, društvenim i gospodarskim kretanjima: u načelu, kod snažnih političkih nesigurnosti ili gospodarskih kriza, cijene zlata izrazito snažno rastu. Cijene zlata mijenjaju se svakodnevno, a osim o vanjskim faktorima – poput gospodarske i političke nesigurnosti – ovise i o ekonomskim čimbenicima poput ponude i potražnje, troškova proizvodnje i sl. Primjerice, zbog zatvaranja većeg broja rudnika i povećanih troškova eksploatacije zlata iz zemljine kore, kao i povećane potražnje za zlatom osobito iz Indije i Kine, može se očekivati daljnji rast cijena zlata, na koje će i dalje utjecati politički i gospodarski faktori – od visine kamatnih stopa u gospodarstvu do stabilnosti ključnih globalnih vlada i međunarodnih zajednica.

Koji je zlatnik najprodavaniji?

Povijesno, u Hrvatskoj je najprodavaniji zlatnik dukat Franjo Josip (veliki i mali), dok je u posljednje
vrijeme sve traženiji Bečki filharmoničar, uglavnom u veličini od 1 unce.

Zašto se mijenja cijena proizvoda u webshopu?

Svaki proizvod ima vlastitu cijenu, koja ovisi o vrsti proizvoda (poluga ili zlatnik) i masi. Cijene se mijenjaju (svake 3 minute) ovisno o promjenama na burzi, a najtočniju cijenu moguće je pronaći na našim internetskim stranicama. Cijena o gramu ovisi o masi i vrsti proizvoda, odnosno radi li se o zlatniku ili poluzi. U načelu, što je proizvod veće mase, posebice kod poluga, pojedinačna cijena grama zlata je niža. Razlika u cijeni po gramu između poluga male mase, primjerice od 1 ili 2 grama, te poluga od kilograma, mogu biti značajne, i do 20 posto.

Koja je razlika između kupovne i prodajne cijene?

Razlika između kupovne i prodajne cijene za svaki se proizvod može vidjeti na našim stranicama, što
je proizvod veće mase, to je razlika između cijene manja.

Kako mogu biti siguran da je zlato pravo?

Poluge i zlatnici u asortimanu Auro Domusa dolaze iz najpoznatijih svjetskih kovnica, koje su sve nositelji LBMA certifikata kao jamca kvalitete izrade, te prolaze česte kontrole kakvoće proizvoda. Ispravnost poluge jamči se i pratećim cetifikatima na kojima su navedeni osnovni podaci o proizvodu. Kod proizvoda sa dodatnim zaštitnim pakiranjem izdanim od strane kovnice, dodatna zaštita su i serijski broj, žig i druge sofisticirane metode osiguranja od krivotvorenja. Osim toga, zlatne poluge izrazito je teško krivotvoriti, pa iskusni znalci i samo vizualnim pregledom mogu prepoznati sumnjive primjerke. Plastična pakiranja koja dolaze originalno od proizvođača uglavnom su zaštićena različitim sofisticiranim metodama – od žiga kao osnove metode do skenera za DNA koji može otkriti čestice kože pod zaštitnom plastikom, što je znak otvaranja.

Kakvo je pakiranje proizvoda?

Pakiranje ovisi o vrsti proizvoda. Uz proizvode koji dolaze u originalnom pakiranju proizvođača (kovnice), poput poluga do 100 grama, Auro Domus ima originalnu ambalažu i prateći certifikat za sve proizvode, koji tako doprinose njihovoj atraktivnosti i vizualnom dojmu.

Kakvi su uvjeti dezinvesticije (prodaje)? Gdje mogu dobiti povoljniju cijenu? Hoće li i drugi otkupiti zlato kupljeno u Auro Domusu kao investicijsko (ne kao lom) i po kojim uvjetima?

Najpovoljnija cijena za proizvode kupljene u trgovinama Auro Domusa može se dobiti u prodajnoj mreži Auro Domusa, jer uvijek za proizvode kupljene u našim trgovinama nudimo povoljniju cijenu kod dezinvesticije (otkupa investicijskog zlata). Međutim, s obzirom da se radi o proizvodima s LBMA certifikatima, moguće ih je prodati u čitavom svijetu, u svim legalnim trgovinama investicijskim zlatom.

Mogu li biti siguran da je Auro Domus u mogućnosti isplatiti veći iznos u slučaju prodaje zlatnih poluga?

Možete biti sigurni, Auro Domus u proteklih je deset godina isplati više od 1,2 milijarde kuna kroz otkup zlata, uz pojedinačne isplate koje su premašivale milijun kuna. Nemamo ograničenja kod visine isplate.

Koji su načini plaćanja? Može li se platiti karticom? Do kojeg iznosa?

U webshopu je moguće plaćanje putem transakcijskog računa, po ponudi koja se dobije nakon
narudžbe na webshopu.

U kojim valutama se može platiti zlato?

Prihvaćeno sredstvo plaćanja u hrvatskim poslovnicama i na webshopu je kuna, kao važeće sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj. Nerezidenti (strani državljani) mogu platiti i u eurima. Kod kupovine zlata osiguravamo izuzetno povoljne uvjete zamjene valuta, stoga je moguće i povezati ove dvije usluge – zamijeniti eure za kune te nakon toga naručeno zlato platiti u kunama.

Koji su rokovi dostave?

Rokovi dostave zlata su od jednog do dva radna dana za proizvode koje se nalaze na stanju u
trezorima tvrtke. Za proizvode koji nisu na stanju, vrijeme dostave je od 3 do 10 dana, uz mogućnost
produženja tog roka zbog poremećaja na tržištu plemenitih metala, odnosno otežani transport roba
uzrokovan epidemijom koronavirusa

Postoji li zapreka kod kupovanja investicijskog zlata ako je klijent strani državljanin?

Ne postoji takva zapreka.

Postoji li mogućnost savjetovanja prije kupnje?

Naravno, za sva pitanja na raspolaganju je besplatni broj telefona 0800 73 72, putem kojeg možete dogovoriti i sastanak s našim prodajnim savjetnicima koji će Vam rado dati sve informacije o tržištu plemenitih kovina.

Postoji li mogućnost pohrane zlata?

Moguće je dogovoriti pohranu zlata u sefovima Auro Domusa i partnera.

Može li se naručeno zlato dostaviti putem pošte?

Moguća je dostava i putem poštanskih servisa ili dostavnih tvrtki na kućnu adresu.

Tražite investicijsko zlato?

provjerite cijene i ponudu u našem web shopu!