Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Funta ‘ponovo živi’ – britanska valuta neočekivano raste

/
Posted By
/
Categories

Boris Johnson ušao je u povijest tek što je stupio na funkciju premijera Velike Britanije. Zbog njegova izbora, naime, funta se stropoštala na povijesno najniže razine prema vodećim svjetskim valutama. A strahovi koje je proizvodio Johnson najavljujući Brexit bez plana i dogovora, držali su britansku valutu „na podu“.

No, proteklog tjedna situacija se počela mijenjati, a jučer je funta značajno porasla, potaknuta optimizmom temeljenom na naporu koje su dvije najveće stranke uložile u namjeru da blokiraju „Brexit bez dogovora“. Naime, čelnici laburista i torijevaca sastali su se kako bi razmotrili legislativne akcije koje bi zaustavile Johnsona u namjeri „guranja“ najgore moguće varijante rastanka Britanije i Europske unije. Nakon tih dogovora, funta se konsolidirala na razini vrijednosti od 1.1068 eura te 1.2277 dolara.

Međutim, gubitnik ovog tjedna je dolar – američka valuta, kao posljedica trgovinskog rata s Kinom, prošlog tjedna značajno je izgubila na vrijednosti. Odnosi ove dvije valute, kako se čini, bit će zaslužni za velike volumene špekulativnih kupnji i prodaja na burzi u narednim danima i tjednima.