Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Geopolitičke i gospodarske nestabilnosti podigle zlato do rekordnih razina

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata proteklog tjedna ostvarila je značajan rast, koji je podigao vrijednost unce zlata iznad razine od 1.270 dolara, što je rekord ove godine i najviša cijena u proteklih pet mjeseci. Uzrok takvog skoka cijena, koji se kasnije donekle „nivelirao“ pa se cijena vratila u stabilne okvire, između 1.255 i 1.260 dolara za uncu, bio je u vanjskopolitičkim i gospodarskim „komplikacijama“ u SAD-u. Prvenstveno je na ulagače utjecala odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o bombardiranju Sirije nakon izvještaja koje je navelo dokaze da je tamošnji vladajući režim koristio kemijsko oružje u napadu na civilne ciljeve, ali nisu ostali imuni niti na izvještaj o novootvorenim poslovima u ožujku koji je pokazao daleko najmanji rast u proteklih deset mjeseci.

Snažniji rast zlata, pa čak i zadržavanje postignutih rekordnih razina cijena, onemogućio je osnaženi dolar, ali i odluka dijela investitora koji su se odlučili za „ubiranje profita“. No, većina analitičara očekuje da će zlato i u tjednu pred nama nastaviti rast – kao jedna od opcija koja bi taj rast mogla potaknuti jesu smanjena očekivanja o podizanju kamantih stopa u lipnju, koja bi mogla utjecati i na pad dolara i tako otvoriti prostor za daljnji pozitivni niz plemenitih metala.

Optimizam u redovima ulagača u zlato i srebro budi i tehnička analiza čiji su pokazatelji na strani plemenitih metala, uz uvjet da se cijena do kraja tjedna zadrži iznad 1.255 dolara za uncu. Ukoliko cijena završi iznad 1.267 dolara, sljedeća granica koju zlato može „hvatati“ jest ona na 1.300 dolara za uncu.