Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Globalna nesigurnost i politička neizvjesnost u EU mogle bi podignuti cijenu zlata

/
Posted By
/
Categories

Zlato je povisilo vrijednost na svjetskom tržištu krajem prošlog i početkom ovog tjedna, vrativši se ponovo u razinu od oko 1.235 dolara po unci. Ipak, usprkos rastu u ”zadnjim minutama”, prošli je tjedan plemenitim metalima bio najgori u proteklih šest mjeseci, a zlato je izgubilo oko 3 posto svoje vrijednosti, što je najveći pad još od izbora za američkog predsjednika u studenom prošle godine.

Analitičari vjeruju da bi se isti trend kratkoročno mogao i nastaviti, jer tehnički pokazatelji sada nisu na strani plemenitih metala. Tako se spominju razine od 1.210, pa čak i 1.200 dolara za uncu kao novo potencijalno ”dno” vrijednosti zlata na svjetskim burzama.

Ipak, ”šira slika” u kojoj ključan fokus nose geopolitička pitanja i odnos vrijednosti ostalih sirovina na tržištu, mogla bi ići u korist plemenitih metala. Pokazalo je to već trgovanje na azijskim burzama u ponedjeljak ujutro, kada je u vrlo kratkom roku cijena zlata skočila za četvrt postotnog poena. Stručnjaci kao uzrok tog rasta spominju nestabilnost u Europskoj uniji, bez obzira na značajnu pobjedu centrističkog kandidata Emmanuela Macrona nad ekstremnom kandidatkinjom Marine Le Pen u drugom krugu francuskih predsjednčkih izbora. Na Macronu je sada posao okrupnjavanja većine u parlamentu, što vjerojatno neće proći bez potresa, ali ulagače zabrinjava i činjenica da je kandidatkinja s rigidno desnim stajalištima osvojila glasove preko trećine biračkog tijela, što je znak da će pitanja poput ostanka Francuske u EU ili odnosa prema imigrantima obilježiti politički diskurs i u narednom razdoblju.

Kod gospodarskih pitanja, ključna tema su američke Federalne rezerve i moguće povećanje kamatnih stopa u lipnju. Tržište očekuje da je to povećanje izgledno, što je i uračunato u odnose cijena, no ukoliko se ono ne bi dogodilo, vrijednost zlata značajno bi porasla. U sljedećem tjednu trebat će pratiti i cijenu sirove nafte, ali i indeks dolara, dva parametra koja bi mogla imati odlučan utjecaj na vrijednost zlata i srebra.