Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Globalni nemiri idu u korist zlata, cijena u laganom rastu

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata „bori“ se s rastućim dolarom pa je tako krajem prošlog tjedna, u odnosu na obećavajući početak kada je vrijednost unce zlata bila iznad 1.300 dolara, potonula na razinu od oko 1.275 dolara za uncu.

Međutim, ponedjeljak je ipak donio oporavak vrijednosti plemenitih metala, pa se tako cijena zlata dostigla razinu od oko 1.285 dolara za uncu, a cijena srebra kretala se oko 17,20 dolara za uncu. Ovaj umjereni rast cijena plemeniti metali ostvarili su usprkos rastućem dolaru, jer je američka valuta u ponedjeljak prebacila najviše vrijednosti u protekla dva tjedna.

Uz dolar, na tržište plemenitih metala negativan utjecaj imaju i nagađanja oko Trumpova kandidata za nasljednika Janet Yellen na čelu Federalnih rezervi, jer se očekuje da će izabrati osobu koja će biti sklonija agresivnijoj monetarnoj politici, što će vjerojatno značiti više kamate, snažniju valutu, ali slabije plemenite metale.

S druge strane, pozitivni za cijenu zlata mogli bi biti globalni čimbenici – odnosi Sjeverne Koreje i SAD-a i dalje su napeti, Njemačka vlada teško se sastavlja, posebice uz prijetnju ekstremne desnice kao jake parlamentarne opcije, a nove nemire na naftom bogatom Bliskom Istoku unose težnje Kurda za vlastitom državom.

Ukratko, vrijednost zlata trenutačno je razapeta između monetarne politike koja bi mogla pogodovati rizičnijim investicijama i povećanom riziku u svijetu koji potiče investitore na razmišljanje o sigurnijem ulaganju, a zlato se tradicionalno smatra najsigurnijim.