Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Globalni nemiri idu u korist zlata, cijena u laganom rastu

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata u proteklih desetak dana stabilizirala se na razini od oko 1.270 do 1.280 dolara za uncu, a otprilike takav raspon ostvarila je cijena ovog plemenitog metala i prilikom trgovanja na njujorškoj burzi u petak.

Na vrijednost zlata utječu istovremeno dvije „suprotstavljene“ silnice – s jedne strane, očekivanja povećanja kamatnih stopa i „oštrije“ monetarne politike najavljenom promjenom na čelu Federalnih rezervi dižu vrijednost dolaru i spuštaju vrijednost plemenitih metala, a s druge strane rastuća globalna nesigurnost, neredi u Kataloniji, nestabilnost vlade u Njemačkoj, rat na Bliskom Istoku i još uvijek čujno „zveckanje oružjem“ iz Sjeverne Koreje podižu zabrinutost ulagača i vrijednost investicijskog zlata kao najsigurnijeg ulaganja.

Gospodarski pokazatelji trenutačno „igraju za obje strane“. Naime, rezultati izvještaja o broju novootvorenih poslova u SAD-u bili su ispod očekivanja analitičara, što je trebalo podići vrijednost sigurnih ulaganja poput investicijskog zlata, no tržište je očito procijenilo kako nisu „dovoljno slabi za zabrinutost“ i nastavilo s ulaganjem u rizične opcije poput vrijednosnih papira.

Paralelno raste i vrijednost dolara, što se negativno odražava na „zlatne opcije“, iako se s ove strane Atlantika taj utjecaj manje osjeti budući da dolar relativno jača i prema euru i prema zlatu, pa su cijene investicijskih metala stabilne u europskoj valuti. Analitičari tržišta ističu da je zlatu potreban neki snažni poticaj kako bi preskočilo vrijednost od 1.280 dolara za uncu, nakon čega bi imalo „otvoren put“ prema razinama iznad 1.300 dolara za uncu.

Ukratko, vrijednost zlata trenutačno je razapeta između monetarne politike koja bi mogla pogodovati rizičnijim investicijama i povećanom riziku u svijetu koji potiče investitore na razmišljanje o sigurnijem ulaganju, a zlato se tradicionalno smatra najsigurnijim.