Idealan tjedan za špekulante: Zlato može pasti, ali i snažno rasti

/
Posted By
/
Categories

Protekli tjedan donio je mješovite rezultate za plemenite metale – cijena zlata imala je i uspone i padove, uglavnom temeljene na kontradiktornim ekonomskim izvještajima, no u usporedbi sa završnom cijenom tjedan dana ranije, ipak je završila u ”minusu”.

Međutim, i dalje iznad psihološke granice od 1.300 dolara, te petnaestak posto iznad cijene koja je vladala svjetskim tržištem u ovo vrijeme prošle godine. Konkretno, na njujorškoj burzi u petak je cijena zlata bila u rasponu od 1.305,80 do 1.315,10 dolara za uncu, dok se cijena srebra kretala između 18,58 i 19,02 dolara za uncu. U ponedjeljak ujutro, međutim, cijena zlata značajno se oporavila – u prosjeku za 0,5 posto uz cijenu iznad 1.315 dolara za uncu, dok je cijena srebra skočila i puno više: prosječno 2 posto, uz cijenu oko 19,20 dolara za uncu.

Prvi znaci optimizma u novom tjednu kod analitičara nisu izazvali preveliko čuđenje, budući da većina očekuje da bi zlato nakon kratkotrajnog slabijeg razloga trebalo ponovo krenuti ”prema gore”. Najbolji scenarij za zlato bile bi nove mjere kvantitativnog popuštanja koje bi uvela japanska središnja banka, u kombinaciji s odgodom podizanja kamata na američkom tržištu do prosinca. Takva situacija značajno bi oslabila dolar, a ojačala plemenite metale. U tom slučaju, stručnjaci očekuju rast zlata iznad razine od 1.360 dolara za uncu, a ističu da je svaka cijena ispod 1.300 dolara za uncu prilika za povoljan ulazak na tržište.

Ključni trenutak ovog tjedna bit će tiskovna konferencija šefice FED-a Janet Yellen, na kojoj bi trebala obznaniti smjer ekonomske politike središnje američke banke, odnosno na kojoj bi trebalo biti poznato hoće li se kamatne stope podizati u rujnu, prosincu, ili će eventualno to biti prolongirano do naredne godine.