Inventura tržišta valuta – Dolar „zvijezda“ 2018. godine, funta i euro „u minusu“

/
Posted By
/
Categories

Britanska funta, američki dolar i euro bili su u glavnom fokusu tržišta valuta tijekom prošle godine, a zajednički nazivnik za promjenu tečajeva sve tri valute može se svesti na političke neizvjesnosti i gospodarske neravnoteže. Otprilike ista situacija tržištem će vladati i u 2019. godini.

Funta je i dalje pod velikim utjecajem Brexita, koji je ponekad bio pozitivan – kada se činilo da će se stvari ipak riješiti bez prevelikih „lomova“ – no češće negativan, budući da se sve više čini da zemlja klizi prema „tvrdom Brexitu“, odnosno napuštanju Europske unije bez jasnog dogovora.

Tako je većinu godine vrijednost funte padala prema ključnim svjetskim valutama, završivši u ozbiljnom „minusu“ prema euru i dolaru. Ključno razdoblje bilo je između travnja i kolovoza, kada je zabiljećen dugotrajni niz negativnih korekcija vrijednosti funte, a prema „dolje“ je britansku valutu u prosincu dodatno pogurala odluka premijerke Therese May o odgodi parlamentarnog glasanja o napuštanju Unije. 

Pritisak Brexita nad funtom, prema očekivanjima analitičara, bit će snažan i u 2019. godini, osobito u prvom tromjesečju. 

Slično kao i funta, euro je također zabilježio niz gubitaka između travnaj i kolovoza prošle godine, kao posljedicu ekonomskog usporavanja eurozone, zbog čega je završio „u minusu“ prema dolaru, spustivši vrijednsot za 11 centi tijekom 2018. godine. Njegova vrijednost u ovoj godini prvenstveno će ovisiti o kretanjima dolara, kao ključne „zamjenske“ valute, no snažnijem rastu cijene eura mogle bi pogodovati najave podizanja kamatnih stopa od strane Europske centralne banke krajem 2019. ili početkom 2020. 

Američki dolar bio je „zvijezda“ prošlogodišnjeg tržišta valuta, podignuvši svoju vrijednost u usporedbi s gotovo svim svjetskim valutama. Ključni „vjetar u jedra“ dolaru dala je protekcionistička politika predsjednika Donalda Trumpa, a dolar je profitirao i na četiri podizanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi. 

S tako snažnom pozicijom, tijekom 2019. godine stručnjaci očekuju kako bi dolar mogao doživjeti ozbiljne korekcije vrijednosti, posebice u situaciji kada se pojavljuju sumnje u usporavanje američkog gospodarstva i najave nove gospodarske krize.