Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Investitori procjenjuju da bi zlato moglo rasti iznad 1.400 dolara po unci

/
Posted By
/
Categories

Zlato je tjedan započelo s laganim rastom u odnosu za završetak prošlog tjedna. U utorak, na njujorškoj burzi, cijena se kretala u rasponu od 1.268,60 do 1.283,20 dolara za uncu. I srebru je porasla vrijednost, koja se kretala između 16,94 i 17,43 dolara za uncu.

Uzrok porasta cijena zlata djelomično leži u pojačanom pritisku na prodaju vrijednosnih papira i dionica na burzama koja je jučer uzela maha, a potaknuli su ga i povoljni vanjski uvjeti – slabiji dolar i jača sirova nafta.

Vjeru u snagu zlata dala je i tvrtka Black Rock, najveća svjetska kompanija za upravljanje imovinom i rizicima, koja je tijekom prvog kvartala snažno ulagala u zlato.

Kako su objasnili iz tvrtke, najbolje godine za zlato bile su one u kojima su realne kamatne stope bile niske, a inflacija je bila u porastu. Od 1971. godine bilo je godina koje odgovaraju takvim uvjetima, a u 11 od 12 godina zlato je zabilježilo porast, uz prosječno uvećanje cijene od preko 35 posto.

Već sada zlato slijedi obrazac koji su opisali iz Black Rock-a: u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ”plus” iznosi 20 posto, a porast od 35 posto značio bi da bi zlato moglo završiti godinu iznad 1.425 dolara po unci.