Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Izgledi zlata u 2016. godini: Zbog pada ponude cijene će rasti

/
Posted By
/
Categories

S novim tjednom, plemeniti metali zakoračili su i u novu godinu, i to sa blagim „plusom“ na svom „računu“. Naime, posljednjeg radnog dana njujorške burze (NYSE), u četvrtak 31. prosinca 2015. godine, cijena zlata kretala se u rasponu od 1057.30 do 1064.20 dolara za uncu, uz blagi porast prosječne vrijednosti, dok su cijene srebra bile u rasponu od 13.72 do 14.01, a srebro je godinu zaključilo uz lagani pad vrijednosti. U ponedjeljak, međutim, stanje je za plemenite metale bilo puno optimističnije – prije otvaranja NYSE, svjetska ”spot” cijena zlata porasla je u prosjeku za jedan posto i sasvim se približila razini od 1.075 dolara po uncu.

Kakvi su izgledi zlata u 2016. godini? Prema procjenama stručnjaka, stanje na tržištu najviše će ovisiti o tri faktora – monetarnoj politici, vrijednosti dolara i razini inflacije, odnosno deflacije. Tri točke međusobno su povezane: inflacija će u velikoj mjeri definirati instrumente monetarne politike, koja je trenutačno u raskoraku ako se promatra SAD i Europa, jer je ”preko Atlantika” krenulo polagano zaustavljanje mjera kvantitativnog popuštanja i podignute su kamatne stope, dok je u Europi tek najavljeno novo otpuštanje novca u financijski krvotok. U tom ”procjepu”, uz utjecaj ostalih svjetskih valuta, kretat će se i cijene dolara i eura, kao ključni indikatori stanja tržišta plemenitih metala.

Prognoze stručnjaka podijeljene su po pitanju cijena plemenitih metala u 2016. godini, jer dok jedni očekuju pad ispod razine od 1.000 dolara za uncu, drugi vjeruju da bi ovaj plemeniti metal mogao premašiti i vrijednost od 1.500 dolara za uncu. Najrealnije su prognoze ”u sredini”, one koje vjeruju da će se zlato kretati oko vrijednosti od 1.200 dolara za uncu, što je ipak značajan rast u odnosu na kraj prošle godine.

Analitičari svoju procjenu temelje na očekivanom padu vrijednosti dolara, nakon popuštanja ”psihološkog pritiska” vezanog uz ponašanje FED-a oko podizanja kamatnjaka, ali i činjenici da je eksploatacija zlata sve skuplja, što dovodi do smanjenja ponude. Očekivanja su da će se u naredne dvije godine zatvoriti preko 50 rudnika zlata, a već sada ukupan trošak proizvodnje jedne unce zlata eksploatacijom rude veći je od vrijednosti unce na tržištu. Pad ponude, u kombinaciji sa snažnom potražnjom za zlatom koja je zadržana iz 2015. godine zbog relativno niskih cijena na tržištu, trebao bi biti snažan poticaj za rast cijena plemenitih metala u 2016. godini.