Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Izvrsna godina za plemenite metale – Zlato u 2017. poraslo za 13 posto

/
Posted By
/
Categories

Protekla godina bila je za plemenite metale najbolja još od 2010. godine. Naime, 2017. godinu zlato je završilo s cijenom nadomak granice od 1.300 dolara za uncu, odnosno uz rast od čak 13 posto u 12 mjeseci, a osobito dobar bio je prosinac.

U skladu s prognozama analitičara, zlato je u posljednji prošlogodišnji mjesec ušlo s umjerenim padom vrijednosti, da bi prema njegovu kraju sve brže raslo i na koncu zabilježilo najbolji mjesečni skok još od kolovoza.

Nesmanjenim tempom zlato je rast nastavilo i u (n)ovoj godini, dotaknuvši već u prvom tjednu najvišu cijenu u protekla tri i pol mjeseca i postavivši svoju vrijednost iznad razine od 1.320 dolara za uncu. Rast cijena zlata pratilo je i srebro koje se pozicioniralo iznad vrijednosti od 17,30 dolara za uncu, a prema najavama stručnjaka za tržište plemenitih metala, rast bi se trebao i ubrzati.

Naime, prvi kvartal u godini tradicionalno je najbolje vrijeme za zlato, jer ga plemeniti metali zbog povećanog interesa redovito završavaju s porastom cijena. U korist zlatu idu i aktualne geopolitičke prilike – trzavice između Sjeverne Koreje i SAD-a, uzdrmana vlada Donalda Trumpa, naslino ugušeni prosvjedi u Iranu – koje unose neizvjesnost na tržište i podižu atraktivnosti sigurnijih ulaganja poput zlata i srebra. Istovremeno, vjetar u leđa zlatu daje i skuplja nafta kao lider sektora sirovina, stoga, prema ocjeni analitičara, ne treba očekivati slabljenje pozicije traženih kovina.