Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Jedan od najboljih kvartala posljednjih godina zlato završilo laganim rastom

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata posljednje dane ožujka zadržala je uzlaznu putanju, pa je prošli tjedan sve do četvrtka bio pozitivan za plemenite metale, no veći dio tih dobitaka odnijela je u petak niža cijena zlata uzrokovana oporavkom dolara, podacima o snažnom rastu broja radnih mjesta u SAD-u te pojačanim „uzimanjem profita“ od strane investitora u zlato, nakon jednog od najboljih kvartala posljednjih godina.

U konačnici, na kraju tjedna zlato je zadržalo lagani plus u odnosu na početak sedmice, dok je srebro ostvarilo minimalnu korekciju cijene. Konkretno, u brojkama, to znači da je zlato u petak ostvarilo raspon vrijednosti između 1.208,10 i 1.233,60 dolara za uncu, dok je srebro ostalo u rasponu od 14.72 do 15.52 dolara za uncu.

Stabilizacija dolara i vrlo dobar izvještaj o stanju (ne)zaposlenosti u SAD-u koji ukazuje na obnovljenu snagu američkog gospodarstva bila su ključni faktori kretanja cijena zlata prošlog tjedna, a u odlukama u narednom razdoblju, analitičari procijenjuju kako će se investitori najvjerojatnije povoditi za tehničkim pokazateljima kako bi donosili odluke o kupnji ili prodaji plemenitih metala. Tržište će mjeriti ekonomske podatke i eventualne naznake Federalnih rezervi o novom podizanju kamatnih stopa – koje su ipak malo vjerojatne – kako bi utvrdili kretanje vrijednosti dolara, te će upravo snaga dolara biti odlučujući faktor kod investiranja u plemenite metale.

No, čak i ako zlato u kratkoročnom razdoblju skrene s ”pozitivne putanje”, analitičari ne očekuju da bi njegova vrijednost mogla pasti prenisko. Štoviše, prema analizi koju je izradio Thomson Reuters, najniža cijena zlata ove godine ostat će iznad 1.150 dolara.