Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Kina i Rusija gomilaju zlatne rezerve i spremaju se za novu krizu

/
Posted By
/
Categories

Već više od desetljeća, točnije od 2008. godine, Kina i Rusija ubrzano gomilaju zlatne rezerve koje su povećale za najmanje 1.000 tona od izbijanja prethodne globalne gospodarske krize, utrostručivši tako svoju „zlatnu imovinu“. Taj prosjek kupovine od oko 100 tona godišnje u posljednje vrijeme je udvostručen – tako je ruska središnja banka objavila da je već u prvih šest mjeseci ove godine kupila dodatnih 106 tona zlata.

Koji je razlog takvog snažnog interesa središnjih banaka dviju moćnih država za plemenitim metalima? Analitičari se slažu kako su dva vjerojatna razloga – jedan je težnja smanjivanja ovisnosti njihovih gospodarstava o vrijednosti američkog dolara, a drugi priprema za mogući kolaps svjetske trgovine koji bi mogao uzrokovati krizu još snažniju od one koja je započela prije deset godina.

Istovremeno s pojačanom kupnjom zlata, Rusi i Kinezi rješavaju se američkih državnih obveznica, što u svjetlu potencijalnog valutnog rata doista „miriše“ na pripremu za globalni trgovinski kaos u kojem bi, kako sada stvari stoje, SAD izvukao „deblji kraj“.
Što to znači za vrijednost zlata? Iako je u trećem kvartalu ove godine cijena plemenitih metala značajno korigirana nakon podizanja kamatnih stopa u SAD-u, višegodišnja „akcija“ Rusije i Kine jasno ukazuje na očekivani trend dugoročnog snažnog rasta vrijednosti zlata.