Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Koliko nisko može pasti? Dolar i dalje gubi snagu

/
Posted By
/
Categories

Vrijednost američkog dolara pala je prošlog tjedna na najnižu razinu u protekle gotovo godine, točnije od siječnja 2015. godine. Naime, cijena eura prema američkoj valuti nakon konstantnog rasta od početka ove godine, prošlog tjedna skočila je za dodatnih 1,5 posto, sve do 1,209 dolara za 1 euro.
Dolar je oslabio i prema ostalim valutama, posebice prema jenu – američka valuta potonula je za 2,2 posto u odnosu na japansku, što je najniža razina u proteklih deset mjeseci.

Sve to posljedica je zaoštravanja odnosa sa Sjevernom Korejom, ali i razornih učinaka uragana u Teksasu i na Floridi, koji će uz materijalnu, stvoriti i značajnu ekonomsku
štetu SAD-u, pa se investitori okreću sigurnijim opcijama poput švicarskog franka, ali i monetarnog zlata.
Početkom ovog tjedna dolar je donekle ojačao prema euru, no stručnjaci vjeruju kako ova promjena predstavlja tek privremenu situaciju, a ne obrat trenda koji je od početka godine snizio vrijednost dolara za više od 13 posto – radi se o povećanom interesu za ulaganje u američku valutu nakon što je njena vrijednost pala na niske razine.
Rast vrijednosti eura sve više zabrinjava europske izvoznike kojima jaka vaulta smanjuje konkurentnost, pa se očekuju i reakcije od Europske središnje banke.