Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Korekcija cijena zlata mogla bi predstavljati priliku za povoljniju kupnju

/
Posted By
/
Categories

Dugotrajni trend rasta cijena zlata prekinut je prošlog tjedna značajnom korekcijom vrijednosti plemenitih metala na svjetskom tržištu, a glavni razlog pada cijena zlata i srebra je očekivanje da će se prvo povećanje kamatnih stopa u SAD-u dogoditi već u ožujku.

Uz korekciju od 2,5 posto, cijene zlata zadržale su se u još uvijek respektabilnom rasponu između 1.230 i 1.235 dolara za uncu, dok je srebro rastom u petak iznad 18 dolara za uncu vratilo većinu gubitaka iz prošlog tjedna.

Komentari predsjednice Federalnih rezervi Janet Yellen značajno su povećali očekivanja da će FED referentne kamatnjake podignuti već u ovom mjesecu, a sastanak izvršnog vodstva centralne američke banke održava se 15. ožujka. To znači da će cijena zlata ovog tjedna biti “pod napadom” – ukoliko se uspije održati na prihvatljivim razinama do iduće srijede, pred zlatom bi trebao biti pozitivan period nakon odluke o povećanju. No, ukoliko cijena zlata doživi snažnije korekcije, povratak na prošlogodišnje visine iznad 1.300 dolara za uncu postat će bitno otežan.

Ipak, rezultati zlata ovisit će i o izvještaju o novootvorenim poslovima u SAD-u u veljači, čija se objava očekuje u petak. Analitičari ističu da će prijelomna cijena unce zlata biti nešto iznad 1.200 dolara, pa ako zlato uspije proći odluku FED-a s vrijednošću iznad te granice, dugoročno bi mu cijena trebala značajno porasti.

Naime, u srednjem roku očekuju se značajne nestabilnosti u političkoj i gospodarskoj situaciji, s jedne strane u SAD-u gdje je uvijek nepredvidivi Donald Trump, a s druge strane u Europi, gdje se uz pripreme za britansko napuštanje EU i dogovore oko budućnosti Europske unije, održavaju izbori u važnim zemljama poput Njemačke, Francuske, Nizozemske, a moguće i Italije.

Dakle, niže cijene koje bi se mogle dogoditi ovog i narednog tjedna, mogle bi predstavljati izvrsnu priliku za povoljniju kupnju investicijskih metala.