Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Korekcija cijena zlata: Najniža razina u protekla četiri tjedna

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata i dalje je u procesu korekcije, koji je vrijednost ovog plemenitog metala spustio na najnižu razinu u proteklih mjesec dana. Na njujorškoj burzi zlatom se trgovalo po cijenama u rasponu od 1.235,60 do 1.255,70 dolara za uncu, dok je cijena srebra bila između 16.30 i 16.85 dolara za uncu.

Izvještaj sa zasjedanja vodstva Federalnih rezervi nije otkrio namjere američke središnje banke o podizanju kamatnih stopa, a zaključak većine analitičara svodi ga na priču o „nastavku zacrtanog kursa“. To bi moglo značiti povećanje kamatnih stopa u lipnju, što bi imalo negativan utjecaj na vrijednost plemenitih metala, no ne u velikoj mjeri budući da je planirano povećanja referentnih kamatnjaka uvelike ukalkulirano u postojeće tržišne vrijednosti zlata i srebra.

Sutra, u petak, očekuje se objava broja novootvorenih poslova u SAD-u u travnju, što bi moglo imati veći utjecaj na cijene zlata, posebice ako broj bude manji od predviđanja ekonomista. U tom slučaju, pojavila bi se sumnja u gospodarsku stabilnost, što bi potaknulo potražnju za zlatom kao sigurnim ulaganjem i povećalo njegovu cijenu.