Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Kuna „gazi“ euro – Domaća valuta rekordno snažna

/
Posted By
/
Categories

Kuna je prošli tjedan „gurnula“ euro ispod „psihiloške granice“ od 7,40 (kuna za euro), a rekordno visok tečaj domaće valute ne „kopni“ već se ovakvo „stanje snaga“ zadržava već gotovo tjedan dana. Inače, granica od 7,40 je razina nakon koje se očekuje intervencija HNB-a, a centralna banka reagirala je na sličnu „seriju“ u lipnju i srpnju kada je otkupila ukupno 475 milijuna eura.

Na rast vrijednosti kune utjecao je povećani devizni priljev kao posljedica odlične turstičke sezone, ali i pojačana potražnja zua kunskim kreditima, a kako je sezona ušla u svoj vrhunac može se očekivati i još nešto viši tečaj domaće valute, no takvo stanje neće se zadržati.

Jačanje kune uobičajena je sezonska aktivnost, koja se uglavnom „ispravlja“ u četvrtom kvartalu, prvenstveno zbog potražnje korporativnog sektora za eurima zbog podmirivanja inozemnih kredita i uvoznih aktivnosti. Ipak, analitičari smatraju da će, usprkos slabljenju kune prema euru do kraja godine, na godišnjoj razini kuna zadržati viši tečaj u odnosu na 2016. godinu.