Kuna snažno raste prema euru i drugim valutama

/
Posted By
/
Categories

Kuna je posljednjih dana „na steroidima“ – u siječnju je ojačala za 1,5 posto prema košarici valuta glavnih trgovinskih partnera Hrvatske, a sve snažniju poziciju domaća moneta gradi i prema euru, usprkos činjenici da se Hrvatska narodna banka trudi održati stabilan tečaj.

No, tečaj kune u posljednjih šest godina nije bio ovako snažan prema zajedničkoj europskoj valuti. Tako je u veljači 2018. godine jedan euro vrijedio 7,43 kune, lani je to bilo 7,52 kune, a 2016. i 2015. godine 7,66 odnosno 7,67 kuna.

Zanimljivo je i da se ovakva situacija opire sezonalnom karakteru promjene tečaja koji se uglavnom povezuje s turističkim kretanjima – povijesno, kuna je jačala ljeti kada je potražnja bila najveća, a slabila zimi kada je bio manji ulaz deviza i manja potražnja za domaćom valutom.

Prema očekivanjima bankarskog sektora, taj trend mogao bi se nastaviti, pa analitičari Raiffeisenbank prognoziraju da će se do kraja prvog tromjesečja zadržati raspon trgovanja između 7,40 i 7,46 kuna za euro, pri čemu bi se prema kraju tromjesečja tečaj mogao sve više približavati donjoj granici raspona.