Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Laganim rastom cijena zlata nastavljen pozitivan trend

/
Posted By
/
Categories

Pozitivan trend rasta cijena zlata nastavljen je i jučer, kada je vrijednost plemenitih metala na tržištu ostvarila novi “lagani plus”. Konkretno, cijena je na njujorškoj burzi bila u rasponu od 1.205,70 do 1.126,40 dolara za uncu, no uz završnu cijenu sasvim blizu dnevnog maksimuma. Cijena srebra kretala se između 16,43 i 16,88 dolara za uncu.

Motivacija za rast cijena bila je povećana potražnja za investicijskim zlatom nakon nedavnog pada vrijednosti, pri čemu kupci zatvaraju dosadašnje opcije “kratke prodaje”, ali i koriste povoljnu priliku za ulazak na tržište.

Ipak, ključno obilježje jučerašnjeg trgovanja, osobito u SAD-u, bio je relativno skroman volumen kupoprodaja, koji će se danas dodatno smanjivati kako se ova zemlja priprema za značajni nacionalni praznik, Dan državnosti, što se obilježava sutra.

Dodatan razlog za optimizam vlasnicima zlata daje i činjenica da je zlato, makar lagano, ojačalo uz novi skok vrijednosti dolara, ali i činjenica da je u srijedu ujutro na svjetskom tržištu nastavljen pozitivan niz rasta cijena.