Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Loša godina za američku valutu – Euro prema dolaru ojačao za 15 posto

/
Posted By
/
Categories

 Dolar spada među „monetarne gubitnike“ prošle godine – američka valuta oslabila je 10 posto prema košarici svjetskih valuta, a osobito je loše prošla u usporedbi s eurom koji je prema njoj ojačao za gotovo 15 posto.

Tako je tečaj eura porastao na 1,201 dolara, što je njegov najveći skok u proteklih 14 godina, a dolar je na vrijednosti izgubio i u usporedbi s jenom, no relativno manje nego prema euru – „svega“ 3,5 posto. Dolar je, među ostalim, oslabio i prema kanadskom imenjaku, britanskoj funti te švicarskom franku.

Takav rezultat američke valute relativno je očekivan, s obzirom da je dolar u 2017. godinu ušao s povijesno najvišom vrijednosti, temeljem očekivanja ulagača da će Donald Trump uvesti poticajne gospodarske mjere koje se ipak nisu dogodile. Izostala su čak i najavljena povećanja kamata od strane Federalnih rezervi.

Britanska funta, pak spada među dobitnike prošle godine – ojačala je gotovo 10 posto, ali je i dalje desetak poena slabija od lipnja 2016. godine, odnosno razdoblja prije nego što joj je Brexit srušio vrijednost za tridesetak posto.

Analitičari previđaju da će dolar i u 2018. godini biti izložen značajnom pritisku na tržištu, zbog kojeg bi mu cijena mogla nastaviti padati.