Magična privlačnost plemenitih metala: Cijena zlata porasla 10 posto od početka godine

/
Posted By
/
Categories

Snažnim rastom u petak zlato je praktički u jednom danu skočilo za gotovo 2 posto, odnosno više od 30 dolara za uncu, uz raspon cijena na njujorškoj burzi (NYSE) između 1.144,40 i 1.175,40 dolara za uncu. I srebro je pratilo rast zlata, pa je prosječna cijena ostala “u plusu” za 1,1 posto, i držala se raspona od 14.58 do 15.14 dolara za uncu. Buduće opcije za zlato, one koje dospijevaju u travnju, porasle su tijekom prvog tjedna u veljači za gotovo četiri posto, a zlato je zadržalo pozitivan trend vrijednosti već treći tjedan zaredom, povećavši cijenu kumulativno gotovo 10 posto od početka godine.

Još je važniji podatak da se u proteklom tjednu zlato probilo iznad 200-dnevnog prosjeka prvi puta od listopada, i to “na leđima” slabijih “performansi” američkog dolara i zabrinutosti investitora zbog globalno nesigurne situacije. Iako se kratkoročno očekuje povlačenje dobiti od dijela ulagača, čini se da ova “zlatna groznica” još uvijek nije završena, budući da analitičari vjeruju kako zlato ima još prostora za rast u narednom razdoblju.

U tjednu koji je pred nama nema puno aktivnosti na ekonomskom planu, odnosno ne očekuje se objava značajnijih izvještaja o stanju gospodarstva, ali će američko, pa i globalno, tržište biti pod utjecajem promjena vrijednosti dolara i svjedočenja čelnice Federalnih rezervi Janet Yellen pred Kongresom.

Na cijene zlata snažno utječe i aktualna gospodarska situacija, koju vodeći analitičari oslikavaju relativno crnim bojama. Nakon što je nedavno G. Soros upozorio na vjerojatnost pojave nove globalne krize, Nouriel Roubini istaknuo je kako je gospodarstvo potreseno volatilnim financijskim tržištem, brigom zbog situacije u Kini, slabim globalnim rastom, nestabilnostima na rastućim tržištima, geopolitičkim tenzijama…

U skladu sa svime time, ali i činjenicom da FED već odustaje od najavljena četiri podizanja kamatnih stopa ove godine, čini se da bi snažan rast cijena plemenitih metala koji traje od početka godine trebao (p)ostati konstantan i u srednjem, pa i dugoročnom razdoblju.