Na tržištu plemenitih metala zavladalo zatišje pred buru

/
Posted By
/
Categories

Uobičajeno „pobiranje profita“ pred današnji dan ispunjen brojnim ključnim trenutcima za svjetska tržišta, u srijedu je donekle korigiralo cijenu zlata nakon postizanja sedmotjednog vrhunca u utorak. Tako je tijekom jučerašnjeg dana raspon cijena na njujorškoj burzi bio između 1.282,40 i 1.295,00 dolara za uncu, a srebra između 17,40 i 17,81 dolar za uncu. Dodatan utjecaj na korekciju cijena imao je pad vrijednosti sirove nafte, dok teroristički napad u Iranu, za koji je odgovornost preuzeo ISIS, nije imao značajniji utjecaj na svjetska tržišta.

Danas, u četvrtak, očekuje se niz događanja koja bi trebala imati utjecaj na tržište, ne samo plemenitih metala, već i ostalih investicijskih proizvoda. Naime, danas se održavaju izbori u Britaniji, a posljednje ankete pokazuju da će rezultat biti tješnji nego što se to ranije predviđalo, a smanjena stabilnost pred ključne pregovore s EU-om mogla bi dodatno uzdrmati britansko tržište i povećati interes investitora za plemenitim metalima. Isto vrijedi i za svjedočenje bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeyja pred Kongresom, u kojem bi mogao implicirati predsjednika Donalda Trumpa za pokušaj utjecaja na pravosudne istrage. Konačno, danas se sastaje i vodstvo Europske centralne banke, pa će investitori pokušati proniknuti u planove ključne europske bankarske institucije.

U svakom slučaju, očekuje se lagano „zatišje pred buru“ i stabilizacija cijena na razini od oko 1.290 dolara za uncu, dok će daljnji rast ovisiti o raspletu ovih događanja.