Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Najslabiji dan za zlato unazad tri godine – Cijena pala 3 posto

/
Posted By
/
Categories

Najgori dan u protekle tri godine za zlato bio je jučer na njujurškoj burzi, kada je tijekom trgovanja cijena ovog plemenitog metala pala za gotovo pedeset dolara, odnosno više od 3 posto, a cijena srebra za više od 5 posto, ili otprilike jedan dolar po unci.

Tako je cijena zlata bila u rasponu od 1.267,00 do 1.306,00 dolara za uncu, a cijena srebra od 17,61 do 18,68 dolara za uncu.

Tako oštri pad vrijednosti plemenitih metala iznenadio je analitičare, koji nisu uspjeli pronaći pravo objašnjenje za aktivnosti na tržištu. Prema općem sudu, čini se da je inicijator slabijih cijena bio značajan pad funte nakon najave pokretanja procedure Brexit-a, a koji je posljedično podigao indeks dolara u odnosu prema ostalim svjetskim valutama (među kojima je i funta) što je dovelo do pada vrijednosti zlata izraženoj u dolarima.

Takav pad vrijednosti pokrenuo je tehničko trgovanje, odnosno ubrzao pritisak na prodaju zlata koji je bio dodatno naglašen relativno slabijom potrošnjom, posebice s azijskog tržišta. Dodatni katalizator prodaje bila je najava Europske središnje banke da planira usporiti svoj program kvantitativnog popuštanja, kao i snažnije najave dužnosnika FED-a da je sazrelo vrijeme za snažniji skok kamatnih stopa.

Kretanje cijena u narednom periodu teško je procijeniti. Činjenica je da je sa smanjenom cijenom porasla i potražnja za zlatom, što bi moglo dovesti do novog rasta ili stabilizacije. No, moguće je da se nastave efekti koji su u utorak zlato pogurali ”na niže” te cijena i dalje nastavi kliziti. Prema analitičarima, donja granica je 1.250 dolara za uncu, a ako zlato padne ispod toga, bit će to atraktivna prilika za ulazak na tržište po povoljnijoj cijeni…