Nakon dosezanja cjenovnog dna, zlato sada može ići samo prema gore

/
Posted By
/
Categories

Zlato je prošli tjedan zaključio s uzlaznim trendom cijena, no na sedmičnoj razini ipak je zabilježen pad. Na njujorškoj burzi, u petak, cijene su se uz prosječan rast od 0,6 posto kretale između 1.127,50 i 1.142,20 dolara za uncu, dok je srebro uz prosječan rast od 0,8 posto ostvarilo raspon cijena od 15,84 do 16,34 dolara za uncu.

Ključan razlog za korekciju cijena zlata u prošlom tjednu bila je objava američkih Federalnih rezervi o rastu kamatnih stopa u prosincu, te planirana dodatna tri povećanja u narednoj godini. I dok je prosinački rast kamata praktički bio izvjestan i ukalkuliran u tržišne odnose, iznenađenje je izazvala najava FED-a o tri povećanja u 2017. godini, budući da se očekivalo jedno manje. Tako je optimističan pogleda na gospodarstvo SAD-a prouzročio novi skok američkog dolara na rekordne visine, najviše u proteklih 18 godina, te pad ostalih investicijskih opcija – dionica, ali i plemenitih metala.

Ipak, nakon inicijalnog pada sredinom tjedna, zlato se do kraja radnog tjedna nastavilo lagano oporavljati, zaključivši ga ipak s rastom u odnosu na najniže razine iz proteklih sedam dana. Analitičari očekuju nastavak tog trenda – uz korekciju vrijednosti drastično ojačalog dolara, zlatu bi trebalo ostati dovoljno prostora da slobodno ”prodiše”.

Naime, stručnjaci ističu da se na trenutačnim razinama zlato nalazi sasvim blizu svog ”dna”, uz potencijal rasta u novoj godini, te da se ulaskom na tržište u ovom trenutku ”riskira malo da bi se potencijalno dobilo puno”.

U prognozi koju su izdali analitičari Bank of America, naglašava se pozitivan trend kretanja cijena zlata, uz očekivanje da će u prvoj polovici 2017. godine cijena premašiti psihološku granicu od 1.200 dolara za uncu.

Aktualan tjedan, zbog predstojećih blagdana, ne bi trebao donijeti osobito velike promete na burzama, no to će značiti da će tržište snažnije reagirati na svaku promjenu – neovisno o tome bila ona pozitivna ili negativna.